hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi

    Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi
    expand

    Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.75'den yüzde 8.25'e, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiz oranı ise yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine karşın Merkez Bankası (TCMB), ölçülü faiz indirimlerini sürdürerek, bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan düşüşle yüzde 8.25'e çekti.

    TCMB üst üste üçüncü ayda gerçekleştirdiği faiz indirimi ile politika faizini toplamda 175 baz puan indirmiş oldu. TCMB geçen ayda da olduğu gibi politika faizindeki indirimin nedeni olarak son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi gösterdi.

    TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiz oranı ise yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirirken, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 12'de sabit bıraktı.

    Kararın ardından TCMB'nin güncel bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.25, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.50, borçlanma faiz oranı ise yüzde 7.50 seviyesinde bulunuyor.

    PPK açıklamasında geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

    "Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir."

    Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

    Reuters'ın anketine göre bu ay bütün katılımcılar politika faizinde indirim yapılmasını beklerken, geçen ayki 75 baz puanlık indirimin ardından beklentiler 50 baz puanda yoğunlaşıyordu.

    Ankete toplam 16 kurum katılırken, politika faizinde 12 kurum 50 baz puan, üç kurum 75 baz puan, bir kurum ise 25 baz puan indirim öngörüyordu. 12 katılımcı faiz koridorunun üst bandının sabit kalmasını beklerken, üç katılımcı ise 50 baz puanlık indirim öngörüyordu.

    Faiz koridorunun alt bandına yönelik 15 kurum tahmin verirken, yedi kurum değişiklik öngörmüyor, beş kurum 50 baz puan, bir kurum 75 baz puan, iki kurum ise 100 baz puanlık indirim bekliyordu.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "TCMB beklendiği gibi politika faizini ve koridorun alt bandını 50 baz puan indirdi. Üst bant olan yüzde 12'yi ise değiştirmedi. Buradan anlıyoruz ki TCMB'nin TL'ye ilişkin halen riskler gördüğü aşikar. Dolayısıyla yüzde 12 olan üst bandı değiştirmiyor" dedi ve ekledi:

    "Notlarda yeni olarak karşımıza çıkan tek ibare gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyondaki düşüşü sınırladığı. Gıda fiyat artışı son 10 yıldaki ortalamalardan yüksek seyrettiğinden TCMB bu seyrin ortalamalara doğru dönmesini bekliyordu fakat bu tahmin edilenden daha fazla zaman alacak gibi gözüküyor. Enflasyondaki düşüş beklentimizle paralel olarak faiz indirimlerinin devamını bekliyoruz."

    Karar öncesi 2.1290 seviyesinde olan dolar/TL 2.1212'ye kadar geriledi. Karar öncesi 2.5031 seviyesinde olan sepet bazında TL ise saat 1413'te 2.4976 seviyesinde.

    Hükümet eleştirmişti

    TCMB, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi yönündeki çağrılarından haftalar sonra gerçekleştirdiği Mayıs PPK toplantısında bir hafta vadeli repo faizinde 50 baz puan indirime gitmiş, Erdoğan ise bu indirimi yetersiz bulmuştu. Haziran ayında gerçekleşen indirimin ardından da birçok siyasiden eleştiriler gelmeye devam etti.

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci geçen ayki 75 baz puanlık indirimi yetersiz bularak, "Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır" demişti

    TCMB, enflasyondaki düşüş sürdüğü ve küresel piyasalardaki likidite koşulları uygun olduğu sürece faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali vermişti.

    Vizyonda bu hafta neler var? TIKLAYINIZ...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow