hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nihat Zeybekci: "Moody's'den eksi yönde bir beklentim var"

    Nihat Zeybekci: Moodysden eksi yönde bir beklentim var
    expand

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cuma günü kredi notu ve görünümü hakkında rutin değerlendirmesini açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye hakkında pozitif değerlendirme yapması gerektiğini ancak geçmiş performanslara bakıldığında bunun bir sürpriz olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NTV'ye konuşan Zeybekci, Moody's'in 8 Ağustos'ta nasıl bir açıklama yapacağı ve bu yöndeki beklediklerine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:

    "Ben size dramatik bir şey söyleyeyim mi? Moody's'den artı yönde bir beklentim yok eksi yönde bir beklentim var. Çünkü siyasi değerlendirme yapacaktır. Çünkü maalesef Türkiye'nin gelecek ile ilgili beklentilerini değil Türkiye ile ilgili o anda olması gereken niyetlerini söyleyen bir hale geldiler.

    Dilerim, beklerim ki Türkiye'nin bütün bu siyasi oluşumları, 30 Martı, diğer tüm bu istikrarsızlaştırma çabalarını, dış ticaret açığını, cari açığı, büyümeyi, tüm bu olguları pozitif yönde değerlendirerek (Türkiye'yi) pozitif bir seviyeye yükseltirler ve yükseltmeleri de gerekir zaten dünyada bunu hak eden bir ülkedir Türkiye. Ama maalesef geçmiş performanslarına baktığımızda Türkiye ile ilgili sürpriz herhalde pozitif yönde bir açıklama yapmaları olur diye düşünüyorum."

    Hazine ile kredi derecelendirme anlaşması bulunan Moody's Türkiye'yi "negatif" görünümle yatırım yapılabilir seviye olan "Baa3" düzeyinde derecelendiriyor.

    Zeybekci, Moody's, S and P ve Fitch gibi kuruluşların değerlendirmelerinin siyasi mi ekonomik mi olduğunun belli olmadığını belirterek, cari açığın ve dış ticaret açığının yüzde 30'lar düzeyinde daraldığını; cari açık/GSYH oranının yıl sonunda yüzde 5.5'e gerileyeceğini, istihdam ve sanayi üretiminin oldukça iyi olduğunu, ihracatın ithalatı karşılama oranın yüzde 70'ler ile tarihi bir noktada olduğunu belirterek; kredi derecelendirme kuruluşlarının bu gelişmeleri pozitif değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

    Büyüme 2. çeyrekte yüzde 4'ü aşacak

    Zeybekci, yılbaşında Dünya Bankası, OECD, IMF, S and P, Moody's ve diğer bazı kuruluşların Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminlerini aşağı yönde revize ettiklerini hatırlatarak, "Türkiye ile ilgili beklentilerini yüzde 2'li seviyelere çektiler... O dönemde ben bir şey söylemiştim; demiştim ki bunu bugün aşağı yönde revize edenler yılın ikinci yarısı başladığında yukarı yönde tıpış tıpış revize edecekler... ve tamamı dediğimiz şekilde yaptı" dedi ve ekledi:

    "Çünkü biz o gün baktığımız zaman Türkiye'nin büyümesinin ne olduğu görüyorduk. İkinci çeyrekte de bunun ne olduğunu görüyoruz. 10 Eylül'de Türkiye'nin ikinci çeyrekle ilgili büyümesi geldiğinde yine bizim beklentilerimiz yönünde yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme gelecek."

    İlk çeyrekte yüzde 4.3 olan büyümeye ihracatın 2.7 puan katkı yaptığını belirten Zeybekci, yıl boyunca çeyrekler itibarıyla ihracatın büyümeye katkısının 2 puan seviyesinde devam edeceğini belirtti.

    Bu kuruluşların sadece ihracatın büyümeye etkisi kadar büyüme tahmin etmesinin makul olmadığını belirten Zeybekci, "Yani sadece ihracatın büyümeye katkısı yüzde 2'ler seviyesinde olacak işte biz o gün o yüzden diyorduk ki siz nasıl oldur da büyümeyi bu seviyede beklersiniz . Türkiye'nin büyümesi inşallah yıl sonunda yüzde 4 seviyesinde gerçekleşecek... İnşallah, Türkiye yıl sonunda büyüme beklentilerinizi hedef olarak koyduğu beklentileri bir tık daha üzerinde gerçekleştirecek" dedi.

    Faiz indirimi devam etmeli

    Zeybekci ayrıca bu sabah yaptığı yazılı bir açıklama ile Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini söyledi.

    Zeybekci, "Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun, bir sonraki PPK toplantısında faiz indirilmemesi gerektiğine yönelik ortaya çıkabilecek yorumların tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini savunuyor ve Merkez Bankamızı destekliyoruz" dedi.

    TÜFE Temmuz ayında gıdada ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve başta eğlence-kültür, ulaştırma ve alkollü içecekler-tütün olmak üzere birçok alt grupta yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0.15'lik artış beklentisinin üzerinde yüzde 0.45 yükseldi.

    Açıklanan rakamların, piyasa beklentilerinin üzerinde bir enflasyon gerçekleşmesine işaret ettiğini belirten Zeybekci, "Yıl sonu enflasyon hedeflerimizin yukarı yönlü revize edilmesi ihtimalini Türkiye'ye ve sağlanan siyasi, ekonomik istikrara kabul edilemez haksızlık olarak görüyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow