hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taner Yıldız indirim için Rusya'ya gidiyor

    Taner Yıldız indirim için Rusyaya gidiyor
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü yapacağı Türkiye ziyareti öncesi bugün Moskova'ya gidecek olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde doğalgaz fiyatlarında revizyon konusunu ele alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile geçtiğimiz haftalarda başlatılan görüşmeler bugün ve yarın Rusya'da devam edecek.

    Medvedev daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

    Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir enerji yetkilisi, görüşmede fiyat revizyonu, özel sektör tarafından alınan doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinin yanı sıra Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım hattının kapasitesinin artırılması konusunun da ele alınmasının planlandığını vurguladı.

    Petrole bağlı olarak fiyatları değişen doğalgazda Türkiye'nin indirimden umutlu olduğunu belirten üst düzey bir enerji yetkili, "Bu bir süreç. Tek görüşmede fiyatların aşağı çekilmesi mümkün olmuyor. Moskova'da bu görüşmeler yürütülecek; fiyat indirimleri her zaman zordur ama bu hakkımızı kullanmak istiyoruz" dedi.

    Fiyatlarda bir revizyon söz konusu olursa bu 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

    Bir başka enerji yetkilisi de, "Bir anlaşma sağlanırsa, zor da olsa bu mümkün, Putin'in ziyareti sırasında bu açıklanır" dedi.

    Putin, Türkiye ile Rusya arasında 2010'da oluşturulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin toplantısına katılmak üzere 1 Aralık Pazartesi günü Ankara'ya gelecek.

    Yetkililer, daha önce prensipte anlaşmaya varıldığı şekliyle Mavi Akım'da kapasitenin yapılacak yatırımla yıllık 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılmasının ele alınacağını bildirdi.

    Rusya Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor. BOTAŞ ile özel sektör şirketlerinin Gazprom'dan bu yıl 30 milyar metreküp gaz alması öngörülüyor. Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin bu yıl 48-49 milyar metreküp olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

    Türkiye Rusya'nın dışında İran ve Azerbaycan'dan boru hattı ile doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan ise LNG alıyor. Ayrıca spot LNG piyasasından özellikle Katar kaynaklı alımlar yapıyor.

    Aynı üst düzey enerji yetkilisi, Rusya'nın Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattından Rusya'nın daha çok petrol göndermek istediğini ve bu konunun da Rusya'daki görüşmelerde gündem maddelerinden biri olabileceğinin altını çizdi.

    30 yaşının altında en çok kazanan ünlüler

    Türk CEO'lar hangi üniversitelerden mezun?

    Paralara yüz verdiler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow