hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Unutulan hesaplar için panik yapmayın"

    Unutulan hesaplar için panik yapmayın
    expand

    Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların hareketsiz hesaplardan "hesap işletim ücreti" almadan önce, hesap sahiplerine uyarı yapmak zoruda olduklarına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağaoğlu, bankalar tarafından asgari 180 gün hareket görmeyen hesaplardan hesap işletim ücreti alınmasına tüketicilerden gelen tepkiler üzerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yirmi gün arayla 10 Nisan ve 30 Nisan tarihlerinde iki ayrı açıklama yapıldığını anımsattı.

    Ağaoğlu, 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre, bankaların asgari 180 gün hareketsiz duran hesabı bulunan müşterilerine mesaj, elektronik posta gibi yöntemlerle bilgilendirdikten sonra 30 gün zarfında hesabı kapatmamaları halinde Hesap İşletim Ücreti yansıtılabileceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

    TBB'den yapılan bu açıklamalarda hesapların kapatılması için 28 Nisan'ın son tarih olmadığına işaret eden Ağaoğlu, bankalarda unutulmuş hesabı bulunanların panik yapmalarına gerek olmadığını vurguladı.

    "Ne olacağı belirsiz"

    TBB'nin açıklamalarının sorunun çözümüne katkı sağlamadığını söyleyen Ağaoğlu, hesap işletim ücretinin bankaların son yıllarda uygulamaya koyduğu pek çok ücret kalemi gibi bir tür "deli dumrul vergisi" olduğunu savundu ve ekledi:

    "Yürürlüğe giren düzenlemenin üzerinden altı aylık süre geçmiş olduğundan bankalarca hareketsiz hesap sahiplerine yapılan bildirimlerle hesabın 30 gün zarfında kapatılmaması halinde hesap işletim ücreti yansıtılacağı ifade edilmekte, bildirimin ulaşmaması halinde ne olacağı belirsiz bulunmaktadır.

    Bankadaki iletişim bilgileri değişmiş olanların hesaplarına böyle bir ücret yansıtılacağından haberleri olmayacağı gibi bildirimin ulaşmasına rağmen, çeşitli nedenlerle unutan veya bankaya gidip hesabını kapatamayan müşteriler borçlandırılabilecek ve bu borç yüzünden ilerde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceklerdir."

    Duran hesaplar otomatik kapatılmalı

    Geçmişte bir şekilde adına hesap açılmış bulunan tüketicilerin habersizce borçlandırılma ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, bakiyesi bulunmayan hesap sahiplerinin o hesabı kapatılmış zannederek unuttuğunu, tüketicilerin bu riskten kurtarılması gerektiğini, TBB tarafından kamuoyuna yapılan açıklamalarda bu yönde bir çözüm görülmediğini belirtti.

    Diğer yandan hesap varlığını öğrenmek ve kapatmak isteyen müşterilerin ciddi engellerle karşılaştığını vurgulayan Ağaoğlu, bir başka şubedeki hesabın kapatılmasını isteyen tüketiciye hesaptaki 89 kuruşluk parasını çekmeden hesabı kapatamayacağının söylendiğini ve 89 kuruşun çekilmesi için 575 kuruş ücret talep edilebildiğini söyledi.

    Ağaoğlu, duran hesaplarla ilgili bildirime rağmen müşterinin bankaya dönüş yapmaması durumunda bakiyesiz hesapların kapatılmasının bankalarca otomatik gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bakiyesi bulunan hesaplarla ilgili olarak da hesap sahibinin bankanın bildirimine dönüş yapmaması halinde hesap askıya alınabilir ve 10 yıl sonra mevzuatımıza göre TMSF'ye devredilebilir. Önceden vefat etmiş, ancak bankada kapatılmamış hesabı bulunan müşteriler de bankaca yapılan bildirime öngörülen sürede cevap veremeyeceğinden, Hesap İşletim Ücreti olarak tahakkuk ettirilecek borç varislerden talep edilebilecek" dedi.

    BDDK ve TBB'den çözüm getiren düzenleme ve açıklamalar yapılmasını beklediklerini ifade eden Ağaoğlu, "Aslında hareket gören hesaplara da hesap işletim ücreti yansıtılmamalıdır" dedi.

    Naziler döneminde 1 Mayıs nasıl kutlandı?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow