hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yağışlar Karacabey Ovası'ndaki 170 bin ton domatesi çürüttü

    Yağışlar Karacabey Ovasındaki 170 bin ton domatesi çürüttü
    expand

    Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Karacabey Ovası'nda, son günlerde etkili olan aşırı yağış, piyasa değeri 50 milyon lira olarak tahmin edilen yaklaşık 170 bin ton salçalık domatesin çürümesine yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ovada 85 bin dekar alanda ekili domatesin sadece 55 bin dekarının hasat edilebildiği, kalan 30 bin dekara çamurlu zemin yüzünden hasat makinelerinin giremediği, çürümeye terk edilen ürünün tarım işçileriyle en fazla yüzde 10'unun kurtarılabileceği bildirildi.

    Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yağışlı havalar ve yüksek nem yüzünden sezon başında bir tür mantar hastalığı "mildiyö"nün görüldüğünü, aynı nedenle ekimlerin de geç yapıldığını hatırlattı.

    Ovadaki dekar başına üretim ortalamasının normalde 8-9 bin ton olduğunu ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle bunun 5-5,5 tona düşeceğini tahmin ettiklerini belirten Karaca, son günlerde etkili olan aşırı yağışların ise ilçe çiftçisini perişan ettiğini dile getirdi.

    Karaca, özellikle 17 Eylül'de metrekareye 55 kilogram yağış düştüğünü kaydederek, "Zaten düşük düzeyde beklenen rekolte, son yağışların ardından dekar başına 4 bin ton hatta bunun altına bile düşebilir" dedi.

    "Salça fiyatları bu sene çok yüksek seyreder"

    Salçalık domates üreticisinin kaybının boyutlarına dikkati çeken Karaca, şöyle konuştu:

    "Bu yıl toplam 85 bin dekar alanda gerçekleştirilen domates ekiminin ancak 55 bin dekarının hasadı tamamlanabilmişti. 30 bin dekar alandaki yaklaşık 170 bin ton olgunlaşmış domates çürümeye terk edildi. Çamur içindeki domates tarlalarına hasat makinesi giremiyor.

    Tarım işçileriyle en fazla yüzde 10'u kurtarılabilir. Çürümeye terk edilen salçalık domatesin piyasa değeri yaklaşık 50
    milyon lira. Stoklar da eridi. Yurtdışından ve yurtiçinden çok büyük bir salça talebi var. Salça fiyatları bu sene çok yüksek seyreder."

    "Yağış ve hastalık riski de sigorta kapsamına alınmalı"

    Sigorta şirketlerinin, aşırı yağışlardan kaynaklanan zararları sigorta kapsamına almadığını, dolu ve va taşkın gibi doğal afetleri kabul ettiğine değinen Karaca, salçalık domates tarımının sürdürülebilir olmaktan çıkmaması için
    bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

    Karaca, aşırı yağış ve hastalık riskinin de sigorta kapsamına alınması gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İlk aşamada tespitler yapılıp, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi tarımsal kurumlara olan çiftçi borçlarının en az 5 yıl faizsiz ertelenmesi, çiftçinin sulama birliklerine, elektrik dağıtım şirketlerine ve diğer birliklere olan borçlarının devlet tarafından sübvanse edilerek taksitlendirilmesi gerekmektedir.

    Tarımsal sigorta yağış riskini kabul etmemektedir. Bütün ürünlerde yağış ve hastalık riskinin sigorta kapsamına alınması sağlanmalıdır. İlçemizde tam bir dram yaşanmaktadır. Tüm yetkilileri ve siyasileri çare bulmaya davet ediyoruz."

    Karaca, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın yarın ilçeye geleceğini ve zarar gören üreticileri ziyaret ederek incelemelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

    Bu plakalar için "servet" istiyorlar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow