hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytinciliğe havalandırma sistemi ve arıtma desteği

    Zeytinciliğe havalandırma sistemi ve arıtma desteği
    expand

    Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle hayata geçireceği iki projeyle zeytin havuzlarına havalandırma sistemi kurulacak ve salamura suyu arıtılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmarabirlik'e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin başkanı Hüseyin Durak, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytinde kalitenin artırılması ve atıkların azaltılması kapsamında GMKA'ya sundukları iki projenin kabul edildiğini bildirdi.

    Projelerden birinin, zeytin havuzlarına otomatik havalandırma sistemi kurulması olduğunu aktaran Durak, "Bin 65 havuzumuz, otomatik havalandırmaya kavuşacak. Diğer projemiz ise salamura suyunun arıtılmasıyla ilgili. İki projenin toplam bedeli 1 milyon 214 bin lira. Projelerin sözleşmeleri yapıldı. 22 Ağustos'ta ise ihaleye çıkılacak" dedi.

    Durak, havuzlara kurulacak otomatik havalandırmanın, olgunlaşma döneminde zeytinin kalitesini artıracağına, salamuradan çıkan suyun da arıtılarak atıkların sıfırlanacağına dikkati çekti.

    Bu sistemi, gelecek zeytin alım kampanyasına kadar tamamlamak istedikleri bilgisini veren Durak, "Arıtma projesinin ise 2015 yılının ilk aylarında tamamlanacağını düşünüyoruz. GMKA, kredinin 145 bin liralık ilk hibe taksitini verdi" ifadesini kullandı.

    Durak, Erdek genelinde 1 milyon 200 bin zeytin ağacı ile kooperatiflerinin 5 bin 126 ortağının bulunduğunu belirterek, kuracakları arıtmadan Marmara ve Edincik kooperatiflerine bağlı ortakların da yararlanacağını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow