hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın düşüşünü devam ettiriyor

    Altın düşüşünü devam ettiriyor
    expand

    Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dünkü yüzde 2'lik düşünün ardından gelen tepki alımlarının sınırlı olması nedeniyle bugün de düşüşünü devam ettiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün güne 1.268,06 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentiler dahilinde gelmesine karşın artan satışların etkisiyle 1.238 dolar seviyesine kadar geriledi ve günü 1.243,93 dolar seviyesinden tamamladı.

    Bugün güne dünkü kapanış seviyesine yakın yatay bir başlangıç yapan altının ons fiyatı, sınırlı da olsa satış baskılarının devam etmesiyle tekrar 1.238,66 dolara kadar geriledi ve şu dakikalarda 1.243 doların hemen üzerinde dengelendi.

    Analistler, dün altın fiyatlarında görülen satışlarda ABD makroekonomik verilerinin yanında Çin'den gelen fiziki talepteki azalışın da etkisinin olduğunu belirterek, 1.245 dolar destek seviyesini aşağı yönlü kıran altının ons fiyatında, tepki alımlarının zayıf kalması durumunda ilk etapta 1.230 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

    "Altın fiyatlarında gerilemenin sınırlı kalmasını bekliyoruz"

    Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, altın fiyatına ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta altının yükselmesinde birkaç sebep olduğunu, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika gibi gelişen piyasalarda yaşanan stresin riskli ürünlerden çıkışı hızlandırdığını dile getirdi.

    Buna paralel olarak da güvenli varlıklara talebin arttığını ifade eden İçer, Fed toplantısı öncesinde altının ons fiyatında 1.270 dolar seviyesinin test edildiğini ve aynı anda ABD 10 yıllık tahvil faizlerine giriş olmasıyla tahvil faizlerinin düştüğünü kaydetti.

    Fed'in ocak ayında da 10 milyar dolar tahvil alım programında azaltıma gitmesinin altının ons fiyatı üzerinde etkili olmadığını çünkü bunun piyasalar tarafından beklendiğini aktaran İçer, "Dün Rusya Merkez Bankasının rubledeki değer kaybına müdahalesinin ardından altın fiyatlarında gerileme oldu. Dolayısıyla risk iştahı önceki güne göre dün arttı. Bu da gelişen piyasa para birimlerinde bir miktar değer kazancının görülmesine, altında da değer kaybına neden oldu" dedi.

    Vadeli piyasalarda hala altın talebinin görüldüğünü ve bu sebeple altın fiyatlarında gerilemelerin sınırlı olduğunu belirten İçer, olası gerilemelerin 1.200-1.212 dolar seviyeleri ile sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi.

    İçer, "Kısa vadede altının yükselmesini sağlayacak bir temel ya da teknik bir argüman yok. Orta vadede yıl sonuna doğru olan görünümde altın için sınırlı, olumlu pozitif görüşümüzü koruyoruz." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow