hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 2.37'in üzerini gördü

    Dolar 2.37in üzerini gördü
    expand

    Ocak ayında enflasyonda sert düşüş olması halinde Merkez Bankası'nın 24 Şubat olarak planlanmış PPK toplantısını beklemeden önümüzdeki hafta erken bir faiz indirimine gidebileceği sinyaliyle kur yönünü yukarı çevirirken, enflasyon tahminlerindeki düşüş ve hızlı faiz indirimi beklentisiyle kısa vadeli faizler geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimlerinde temkinli olacakları açıklamalarıyla gün içindeki en düşük seviyesi olan 2.3395'e kadar gerileyen dolar/TL, Ocak ayında enflasyonun 1 puandan fazla düşmesi halinde erken bir PPK toplantısıyla faiz indirimine gidilebileceği sinyali sonrası yönünü yukarı çevirdi ve 2.3707'ye kadar yükseldi.

    Bankacılar, TCMB'nin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın sonuçları açıklanacak faiz kararının beklendiğini söylediler. Fed'in faiz artışlarını öteleneceği beklentisi ile bugün euro/dolar paritesi 1.1387'ye kadar yükseldi. Dolar/TL'nin 2.37 seviyesinden akşam saatlerinde yönünü 2.36'ya doğru çevirmesinde paritedeki yükseliş etkili oldu.

    Başçı faiz indirimi için TÜİK'in 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyon verisinin bir gün sonrasını işaret ederken, ekonomistler Aralık'ta yüzde 8.17 seviyesinde olan tüketici enflasyonunun (TÜFE) Ocak'ta yüzde 1 puanın üzerinde düşme ihtimalinin yüksek olduğunu dolayısıyla önümüzdeki hafta yeni bir faiz indirimin de mümkün olduğunu belirttiler.

    İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Son açıklama gözleri Ocak enflasyonuna çevirdi. Kuvvetli baz etkisiyle Ocak'ta yıllık enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Ancak düşüşün miktarı gıda enflasyonuna bağlı olacak. Hesaplamalarımıza göre, gıda enflasyonu nedeniyle yıllık enflasyon Ocak'ta yüzde 6.7 ile yüzde 7.2 arasında olacak. Bu durum 1 puan veya sınırlı oranda üzerinde bir düşüşe işaret ettiği için Şubat'ta erken bir toplantının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyoruz" dedi.

    Başçı bugün enflasyon raporunun tanıtımında yaptığı konuşmada 2015 sonu enflasyon tahminlerini yüzde 6.1'den yüzde 5.5'e çektiklerini belirterek, Ocak'ta enflasyonda sert bir gerileme olması durumunda erken faiz indirimini de değerlendirebileceklerini söyledi.

    Enflasyon raporu öncesi 2.35'in üzerinde bulunan ve temkinlilik içeren ilk açıklama ile 2.34'ün altını test eden dolar/TL, TSİ 1646'da 2.3623/2.3626 seviyesinden işlem gördü.

    Öte yandan Başçı'nın açıklamaları sonrası 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi yüzde 6.84 seviyesinden yüzde 6.69'a kadar geriledi. İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.91 valörde son işlem yüzde 6.87 idi. Bugün spot kapanış yüzde 6.72 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 6.78 oldu.

    Gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise Başçı'nın açıklamalarından etkilenmedi. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.94 valörde son işlem yüzde 6.99 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 6.96 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 6.94 oldu.

    Siyasilerin indirim isteği

    TCMB'nin her ne kadar önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine devam edeceğine kesin gözüyle bakılsa da indirimlerin siyasilerin bu yönde artan baskıları ardından gelecek olması Merkez Bankası'nın kredibilitesine dair soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi.

    Üst düzey bir bankacı, "TCMB enflasyondaki düşüşü geçen haftaki PPK kararında göremiyor muydu? Enflasyonun Ocak'ta neredeyse 1 puan düşeceği TCMB'nin geçen haftaki faiz indiriminde de belliydi. Siyasilerin acil PPK toplantısı çağrılarına paralel bir adım atılacağının açıklanması ve açıklamanın geçen haftaki PPK'ya göre farklı olması ve ister istemez kararların siyasi baskıdan etkilendiğini gösteriyor" dedi ve ekledi:

    "Kurdaki yükselişteki ana neden siyasi endişe olmasa da piyasa kendisini 24 Şubat'ta 50 baz puan civarında bir indirime hazırlamışken şimdi bu indiriminin fiyatlaması 4 Şubat'a çekildi."

    Yıl sonunda 45 yılın en düşük enflasyonuna doğru ilerlediklerini belirten Başçı, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki PPK'yı beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, TCMB'nin geçen hafta politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 7.75'e çekmesi ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "TCMB yine kendinden bekleneni yaptı ve arttırırken gösterdiği cesareti ülke menfaati adına gösteremedi...Bu karar asla yeterli değil... Bir daha indirim yapmak için rutin toplantı tarihinin beklenmesine gerek yok, Türkiye'nin bu faize bir gün dahi katlanması mümkün değil" demişti.

    Ekonomistler enflasyondaki düşüşün faiz indirimlerini meşrulaştırdığını belirtirken, hükümetten gelen açıklamaların ise Merkez Bankası'nın kredibilitesine zarar verdiğini; TCMB'nin kararları ekonomik nedenlerle alınmış olsa bile dışarıdan böyle görünmediğini belirtiyorlar.

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün yine faizlerin düşürülmesi yönündeki çağrısını yineleyerek, "Faizler düşecek, enflasyon da faizlerin düşmesiyle beraber düşecek" dedi.

    "Son 45 yılın en düşük enflasyonu"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow