hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 2.57 TL

    Dolar 2.57 TL
    expand

    Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABD'de faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle ABD doları Türk lirası karşısında 2.57'yi bularak rekor kırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doların 2.5500 sınırına çıkması üzerine, Merkez Bankası dün "minimum 40 milyon dolar" olarak ilan ettiği bugünkü döviz satış ihalesini "60 milyon dolar" olarak açtı.

    Dolar/TL bankalararası piyasada 2,5687'ye çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

    Bugün bankalararası piyasada güne, 2,5369'dan başlayan dolar/TL, iki haftadır devam eden yükseliş trendindeki hareketini sürdürerek dünkü kapanışa göre yüzde 1,20 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,5687'ye çıktı.

    Düşük petrol fiyatları ve artan risk iştahını arkasına alarak yıla güçlü bir başlangıç yapan TL cinsi varlıklar, şubat ayında petrol piyasasındaki tepki alımları, dolar endeksinin son 11 yılın zirvesine yükselmesi ve yurtiçinde faiz tartışmalarının etkisiyle söz konusu dönemde diğer para birimlerinden negatif ayrıştı.

    Analistler, avro/dolar paritesinin 1,1074'e kadar gerileyerek Eylül 2003'ten beri en düşük seviyesini görmesi ve küresel piyasalarda dolara yönelik güçlü talebin etkisiyle dolar/TL'de yeni tarihi zirveler görüldüğünü kaydediyor.

    Dün açıklanan şubat ayı çekirdek enflasyonun yüzde 7,73 ile son 13 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) yönelik faiz indirim beklentisini artırdığını ifade eden analistler, bunun da küresel piyasalardaki gelişmelere ek olarak TL varlıklar üzerinde ekstra baskı yarattığını dile getiriyor.

    Analistler, TL'nin sakinleşmesi için para politikasına dair endişelerin geri plana çekilmesi ve küresel piyasalarda artan dolar talebinin de hafiflemesi gerektiğini belirterek, teknik olarak dolar/TL'nin 2,55'in üzerinde kalması durumunda 2,58 ve 2,61 dirençlerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

    Bugün, TL'nin yanı sıra dolar karşısında Brezilya reali yüzde 2,12, Güney Afrika Randı yüzde 0,78 değer kaybı ile dikkati çeken diğer para birimleri olurken, avro/dolar paritesi de yaklaşık yüzde 1 geriledi.

    Merkez Bankası'ndan önemli açıklama

    Cenevre Otomobil Fuarı kapılarını açtı

    Motorine zam geldi!

    Euro Bölgesi'nde deflasyon tehdidi azalıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow