hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar güne düşüşle başladı, faizde yön aşağı

    Dolar güne düşüşle başladı, faizde yön aşağı
    expand

    Piyasada yeni yıl tatillerinin ardından likidite artmaya başlarken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün yayımladığı tutanaklarda faiz artırmaya başlamada acele edilmeyeceğine işaret edilmesiyle dolar/TL güne düşüşle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar bugün piyasada iç ve dış verilerin yakından izleneceğini söylediler.

    Hazine ihaleleri sonrası ve küresel düşük faiz ortamı ile TL cinsi tahvil/bono faizlerinde ise düşüş devam ederken petrol fiyatlarının 5.5 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi ise TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden zaman zaman daha iyi bir performans göstermesine de neden olmaya devam ediyor.

    Fed'in 16-17 Aralık'ta yaptığı para politikası kurulu toplantısının dün açıklanan tutanaklarında, banka yetkililerinin geniş bir veri setini gözden geçirdikleri, bunların küresel ekonominin diğer tarafları yanlış yöne dönse de ABD'nin kendi durumunu koruduğunu gösterdiği belirtildi.

    Tutanaklara göre ABD Merkez Bankası (Fed) Aralık ayı para politikası kurulu toplantısında, faizlerin artırılmasına bu yıl başlanması planları için kararlılığını sürdürdü, ancak banka yetkilileri sürece ne zaman başlanacağına karar verilmesinde "sabırlı" davranılabileceğini söylediler.

    Aralık ayı ortasında test ettiği 2.4140 seviyesindeki tarihi zirvesinden 2014 sonunda yönünü aşağı çeviren dolar/TL, dün akşam saatlerinde seyrettiği 2.3290 seviyesinden Fed açıklamalarıyla yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL TSİ 0858'de 2.3179/2.3190 seviyesinde işlem görürken aynı saatte Sepet bazında TL ise 2.5294/2.5303 seviyesindeydi.

    Bugün iç piyasada Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verileri izlenirken TSİ 1200'da Kasım ayı Euro bölgesi perakende satışlar , 1400'da İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve 1530'da ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları verileri takip edilecek.

    Reuters'ın 13 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, toplam sanayi üretiminde Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 0.5 olması bekleniyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda artışın ise yüzde 2.4 olacağı öngörülüyor.

    Faizlerde yön aşağı

    Küresel düşük faiz ortamı ve talepli Hazine ihaleleri ardından ise ikincil piyasada faizler yönünü aşağı çevirdi. Yüksek talep Hazine'nin yılın en yüklü itfa/ihale dönemlerinden olan Ocak ayında ikincil piyasalarda oluşan baskının bu yıl hissedilmemesine aksine faizlerin aşağı yönlü seyir izlemesine neden oldu. Bankacılar bireysel emeklilik sistemi, işsizlik sigortası fonunun, artan talepleri ve Hazine'nin azalan borçlanma ihtiyacının ihalelere olan talepteki artışta ana nedenler olduğunu belirttiler.

    2013 yılı sonunda yaklaşık 25 milyar TL olan Bireysel Emeklilik Sisteminde fon tutarı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kısa süre önce açıkladığı verilere göre 37 milyar TL'ye ulaştı.

    İki yıllık 16 Kasım 2016 itfalı gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.70, valörde son işlem yüzde 7.68 seviyesindeydi. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin dün spot kapanıştaki ortalama bileşik faizi yüzde 7.61, valörde son işlem ise yüzde 7.59 seviyesindeydi.

    2015 için en güvenilir havayolu şirketleri...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow