hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar, Merkez adımları ile yönünü aşağı çevirdi

    Dolar, Merkez adımları ile yönünü aşağı çevirdi
    expand

    Rusya'nın müdahalelerine karşın son iki günde sert değer kaybeden rublenin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı ve içerideki siyasi endişelerle 2.4140 ile tarihi zirvesini test eden kur TCMB adımları ile yönünü aşağı çevirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve TCMB tarafından doğrudan karşılanmasına başlayacağı açıklaması ve likitide sıkılaştırma adımları ile dolar/TL'deki yükseliş tersine döndü.

    Bu sabah güne 2.3525 seviyesinden başlayan kur gün içinde en yüksek 2.4140'a kadar yükseldikten sonra TSİ 1605'de 2.3695/2.3705 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL ise 2.7182'yi test etmesinin ardından 2.6680/2.6693 seviyesinden işlem gördü.

    Bankacılar, dolar/TL'nin zirveyi test ettikten sonra yönünü aşağı çevirmesinde TCMB'nin adımlarının yanı sıra bugün dolar karşısında yüzde 18 değer kaybeden rublenin kayıplarını yüzde 10'a kadar azaltmasının da etkili olduğunu belirttiler. Bankacılar, hem TL hem rubledeki küçük hacimli işlemlerin kurda keskin hareketlere neden olduğunu söylediler.

    Merkez Bankası bugün bankalararası piyasada gecelik faizi yüzde 11.25 olan faiz koridorunun üst bant sınırına kadar yükselterek piyasada üstü kapalı faiz artırımı olarak da anılan likidite sıkılaştırmasına gitti. TCMB'nin uzun bir süredir politika faizi olan yüzde 8.25 civarında tuttuğu ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 8.79'a yükseldi.

    TCMB bugün ayrıca enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve TCMB tarafından doğrudan karşılanacağını açıkladı. TCMB'den yapılan açıklamada, uygulamanın 17 Aralık'tan itibaren başlayacağı belirtildi.

    Bankacılar BOTAŞ başta olmak üzere bazı KİT'lerin enerji ödemeleri için ihtiyacı olan dövizi illikit piyasada talep etmelerinin kurda sert yükselişlere neden olduğunu, TCMB'nin bu adımı ile istenmeyen ya da düşük likitide olan dönemlerde yüksek döviz talebinin piyasadan talep edilmeyeceğini belirttiler. İlgili kurumların aylık 1-1.5 milyar dolar, yıllık bazda ise 15 milyar dolara yakın döviz talebi olduğu belirtiliyor.

    Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, Aralık ayında BOTAŞ'ın 1-1.5 milyar dolarlık döviz ihtiyacı olduğunu hesapladıklarını belirterek, "Bu açıklama kurda bir miktar rahatlama yarattı. TCMB'nin bu adımın ardından döviz depo piyasasındaki faizleri yüzde 7.5'ten indirmesini günlük döviz satım ihalesi miktarlarını arttırmasını bekliyoruz" dedi.

    Derici, mevcut durumda rezerv opsiyon mekanizmasına güvenen TCMB'den doğrudan müdahale beklemediklerini de söyledi.

    Öte yandan bankacılar TCBM'den kısa vadede beklenen faiz adımlarının mevcut kur seviyeleri nedeniyle artık mümkün olmamasının da TL'yi destekleyen bir başka unsur olduğunu belirttiler.

    Reuters'da bugün yer alan bir haberde petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu etkisine rağmen global konjonktür ve kurdaki volatilite piyasanın TCMB'den yeni yılın ilk aylarında faiz indirimi beklentilerini ortadan kaldırdığına dikkat çekildi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, 2015'te cari açığın hızla daralacağını, enflasyonun düşüşe geçeceğini belirterek, "Güçlü mali dengeleri koruyacağız ve kapsamlı bir reform programını uygulayacağız. Piyasalardaki oynaklık sadece Türkiye'ye özgü değildir. Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam...Ortalık yatışınca pozitif yönde ayrışacağız" dedi.

    Siyasi tansiyon

    Gelişmekte olan ülkelerdeki satışların yanı sıra Gülen cemaatine yakın medya kuruluşlarına yapılan operasyonun cemaat ile hükümet arasındaki gerilimi tırmandırması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın operasyonların süreceği sinyali vermesi ve başta AB olmak üzere gelen eleştirileri dikkate almaması dolar/TL'nin 2.4140 ile tarihi zirveyi test etmesine neden oldu. TL'nin dolar karşısında son üç işlem günündeki toplam değer kaybı yüzde 6'ya yaklaştı.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik 11 ilde eşzamanlı yürüttüğü soruşturma çerçevesinde haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden 27'si Pazar günü gözaltına alındı.

    Rusya piyasaları bozdu

    Rusya Merkez Bankası ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti.

    Güne dolar karşısında yüzde 9'a yakın değer kazancı ile başlayan ruble daha sonra yüzde 18'e ulaşan değer kaybı yaşadı. Volatil bir seyir izleyen Ruble TSİ 1605'te yüzde 11 civarında değer kaybediyor. Gün içinde ise dolar/ruble kuru tarihte ilk kez 80 seviyesini aştı.

    FED bekleniyor

    Öte yandan gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde Rusya'da yaşananların yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artıracak olması da endişe yaratıyor.

    Fed'in, faiz artışlarına yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyeceği düşünülüyor. Fed yetkilileri bugün ve yarın yapacakları toplantıda, piyasalara yön veren para politikası metninde gelecek yıl faiz artışına kapı açacak kritik bir ifade değişikliği yapıp yapmamayı değerlendirecekler.

    Merkez'den dövizde tırmanışa karşı yeni önlem!

    Soluksuz yükselerek rekorlar kıran dövize karşı ihalelerde miktar artıran Merkez Bankası, bunun yetersiz kalması üzerine yeni bir adım attı.

    Merkez Bankası, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarının döviz ihtiyaçlarının Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanacağını açıkladı.

    Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanması uygun görülmüştür. Uygulama 17 Aralık 2014 tarihinden itibaren başlayacaktır" denildi.

    Dolar artınca ne oluyor?

    * Kurdaki hareketin kalıcı olması durumunda Türkiye gibi ithal ürünlerin çok satıldığı, hammadde olarak kullanıldığı ülkelerde alım gücünün düşmesine yol açıyor.

    * Dolardaki artış zamma, zam da enflasyona neden oluyor. Enflasyon arttıkça faizler de yukarı çıkıyor.

    * Bu da beklentilerde bozulma ve yatırım kararlarının değişmesine yol açıyor.

    * Yatırım kararları etkilenince büyüme etkileniyor.

    * Bu da istihdama ve ücretlere yansıyor.

    Dolar artışı hayatımıza nasıl yansır?

    * Meyve sebze açısından hammadde fiyatları, girdiler etkileniyor. Gıdaya yansıması biraz geç oluyor.

    * Elektronik cihazlar ithal olduğu için kur artışı fiyatlara yansıyor.

    * Otomotivde satılan araçların yüzde 50'den fazlası ithal olduğu için araçlara zam gelecek.

    * Enerjide petrol ve doğalgaz fiyatlarında maliyetler artıyor. Benzin, ulaşım ve ısınma giderlerinde zam olabilir.

    * Konutta demir çelik gibi ithal girdiler yüksek. Şu anda arz fazlası var. Önümüzdeki dönemde zam görülecektir. Yeni yapılan konutların fiyatları yükselebilir.

    * Sektör temsilcileri konutta yüzde 15-20 oranında zam olabileceğini ifade ediyor.

    * Tekstilde hammadde fiyatlarındaki artışla giyimde yeni sezon fiyatlarına zam gelebilir.

    * Yurtdışına seyahat etmek isteyenler planlarını ertelemeyi düşünebilir. Bunun da hizmet sektörüne etkisi olur.

    2015 model motosikletler görücüye çıktı

    Yılbaşı ikramiyesiyle nereden kaç ev alınır?

    Bankalar "yeni yıl kredisi" için yarışıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow