hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar önce düşüşe geçti, şimdi yükseliyor!

    Dolar önce düşüşe geçti, şimdi yükseliyor
    expand

    Dolar/TL kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıklamaları ardından 2.1580'e kadar yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklama öncesi 2.1525 civarında seyreden dolar/TL, saat 12.11'de 2.1540 seviyesinde.

    Fitch, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye'de siyasi riskin hâlâ yüksek olduğunu belirterek, "Politik riskler, potansiyel sermaye girişlerinin cesaretini kırarak ve politika öngörülebilirliğini azaltarak Türkiye'nin kredi notunda baskı yaratmaya devam edecek" dedi.

    Fitch: "Türkiye'de siyasi risk hâlâ yüksek"

    Siyasi riskin Türkiye'nin kredi notu için bir kırılganlık olarak kalmaya devam edeceğinin belirtildiği açıklamada, "Bu kırılganlık hükümetin etkinliğini ve politikaların öngörülebilirliğini azaltırsa kredi notunda negatif bir adım atılmasına yol açabilir" denildi.

    Açıklamada ayrıca Erdoğan'ın faizlerin daha da indirilmesi için TCMB üzerindeki baskıyı devam ettirmesinin, TCMB'nin zaten güçlü olmayan kredibilitesini daha da zayıflatabileceğine dikkat çekildi.

    Borsa İstanbul da satış baskısı altında kaldı

    Güne yüzde 1.55 artıda başlayan BIST-100 endeksi 80,483.42 puana kadar yükselse de daha sonra kademeli olarak gerilemeye başladı ve en düşük 78,208.54 puana geriledi. Endeks ilk seansı yüzde 1.06 düşüşle 78,357.54 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.22 değer kaybetti.

    Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk turda salt çoğunluğu alarak cumhurbaşkanı seçilse de piyasa uzmanları, yeni dönemde kabinenin başta ekonomi yönetimi olarak nasıl şekilleneceği ve 2015 yılı seçimlerinde AKP'nin nasıl bir başarı göstereceğinin odak noktasına yerleştiğini söylüyor.

    Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, "Oy oranı ve katılım göz önüne alındığında ve hükümet tarafındaki yeniden yapılanma merak edilen konu. Bunun önümüzdeki süreçte kuvvetli tek parti hükümeti konusunda ne kadar yeter sağlayacağı fiyatlanmaya başlayacak" dedi.

    Resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan oyların yüzde 51.8'ini alarak seçimi kazanırken, seçime katılım oranı beklenenin altında kaldı.

    Tözge, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını devralacağı 28 Ağustos tarihine kadar iktidar partisi AKP'de özellikle ekonomi tarafında nasıl bir yapılanma olacağına ilişkin temkinli bekleyişin satışlarda etkili olduğunu ifade etti.

    Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, Fitch'in açıklamalarının da satış baskısı yarattığını belirtirken, "Politik riskler halen yüksek derken, 10 aylık süreci tanımlıyor. Piyasa için önemli olan başbakan ve yeni kabine. Oylar anketlerin altında gerçekleşti. Seçime yönelik bir ekonomi izlenirse bu risklerin devam ettiği anlamına gelebilir. Piyasa bunu risk olarak yorumluyor" dedi.

    TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "TL varlıklar açısından negatif açıklama... Özellikle siyasi risklerin para akımlarına negatif yönde etki yapabileceğine dair açıklamanın yabancı yatırımcılar tarafında soru işaretleri ve belirsizlik yaratacağı kanısındayız" dedi.


    Ünlülerden cumhurbaşkanlığı seçimi tweetleri


    İl il Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları

    Türkiye'nin dört bir yanından ilginç seçim manzaraları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow