hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mayıs ayında borsaya yatıran kazandı

    Mayıs ayında borsaya yatıran kazandı
    expand

    Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiriyi Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) finansal yatırım araçlarının Mayıs ayına ilişkin reel getiri oranlarını açıkladı.

    Buna göre, geçen ay en yüksek reel getiri Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,94 ile BİST 100 Endeksinde gerçekleşti.

    Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,55 ve mevduat faizi yüzde 0,93 reel getiri sağladı.

    Buna karşılık, euro yüzde 1,72, külçe altın yüzde 1,66 ve dolar yüzde 1,18 yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 0,62 mevduat faizi yüzde 0,01 oranında reel getiri sağlarken, euro yüzde 2,62, külçe altın yüzde 2,56 ve dolar yüzde 2,08 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

    BIST 100 Endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,06, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,04 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,27, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,63 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

    6 aylık değerlendirmeye göre kazandıran olmadı

    Altı aylık değerlendirmeler göre; kapsama alınan yatırım araçları arasında Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına kazanç sağlayan olmadı.

    Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,82, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,50 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

    Yıllık bazda en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti

    Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,79, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,40 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

    Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,69, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 22,56 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow