hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez piyasaları rahatlattı gözler FED'de

    Merkez piyasaları rahatlattı gözler FEDde
    expand

    Yurtiçi piyasalar, Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkan sert faiz artırım kararlarıyla TL'nin diğer para birimleri karşısında yaklaşık 15 günlük kayıplarını telafi etmesinin ardından bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PPK dün gece saat 12.00 de açıkladığı faiz kararıyla piyasa beklentilerinin de üzerinde bir adım atarak TL üzerindeki baskıyı hafifletti.

    PPK faiz koridorunu yüzde 8 - 12 aralığına çekerken, yüzde 4,5 olan politika faizini de yüzde 10'a yükseltti.

    PPK, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade etti.

    Analistler, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmalarında özellikle vurguladığı "orta ve uzun vadeli enflasyon algısında bozulmaya izin verilmeyecek" söyleminin gereğini yerine getirdiğini ve TL'nin diğer para birimleri karşısında pozitif seyredebileceğini belirtiyor.

    Yükselen faizlerin hisse senedi piyasalarında özellikle bazı sektörlerde negatif etkileyebileceğini ifade eden analistler, buna karşın TL varlıklarına olan güvenin artmasıyla genel olarak para girişlerinin artmasını beklediklerini kaydediyor.

    Faiz artışının etkisinin piyasalarda dengelenmeyi sağlayarak türbülansı engelleyeceğine değinen analistler, kalıcı düzelme için küresel piyasalardaki sermaye akışlarının normale dönmesi ve yurtiçindeki siyasi gelişmelerin takip edileceğine dikkati çekiyor.

    Dün dolar/TL'de PPK öncesinde düşüş eğilimiyle 2,27 seviyelerinde yatay bir seyir öne çıkarken, PPK kararından sonra uluslararası piyasalarda 2,1636 seviyesine kadar gerilediği görüldü.

    Bugün bankalararası piyasada 2,18 seviyelerinden başlayan dolar/TL şu dakikalarda 2,1725 seviyesinden alıcı bulurken dün 3,10 seviyesinde seyreden euro/TL ise 2,97 seviyelerinden işlem görüyor.

    Analistler, BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini, bu seviyenin üzerinde pozitif görünümün kademeli olarak devam edebileceğini belirterek, bu akşam saat 21.00'de açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde ana belirleyici olacağını kaydediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow