hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's kararı sonrası kur yükseldi, faiz dalgalandı

    Moodys kararı sonrası kur yükseldi, faiz dalgalandı
    expand

    Global piyasalardaki olumsuz hava ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife çevirmesi ardından dolar/TL yükselirken, sabah ilk tepki olarak yüzde 10'u aşan gösterge faiz gün içinde dalgalandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütün gelişmekte olan piyasa para birimleri global satış dalgasından olumsuz etkilenirken, Moody's kararı nedeniyle TL'nin daha kötü performans gösterdi.

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu teyit ederken kredi notu görünümünü durağandan negatife revize etti. Moody's tarafından yapılan açıklamada, belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerinin orta vade için zayıf olduğu belirtildi.

    Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, ABD borsalarında görülen sert düşüş sonrası Moody's kararının da TL'yi olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Genel olarak gelişmekte olan piyasalara girişler dururken, bazı ülkelerde belirgin bir çıkış eğilimi var. Moody's nedeniyle TL bu eğilimden daha çok etkileniyor. JP Morgan'ın beklentilerin altında kâr açıklaması da global piyasaları olumsuz etkiledi" dedi.

    ABD merkezli banka JPMorgan Chase, yılın ilk çeyreğinde hisse başına 1.28 dolar, yani 5.3 milyar dolar, ile beklentilerin altında net kâr açıkladı.

    Cömert, "Faiz tarafında ise TCMB'den bir parasal gevşeme gelebileceği beklentisi korunuyor. Bu da özellikle kısa vadeli tahvil faizlerinde düşüşe neden oluyor. Ancak bu iyimserliğe karşın global piyasalardaki durum nedeniyle faizde daha fazla aşağı hareket sınırlı" dedi.

    Dün saat 1745'te 2.0981/2.0988 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 2.1298'e kadar yükseldikten sonra saat 1658'de 2.1265/2.1270 seviyesinden işlem görüyor.

    Dün aynı saatte 2.5043 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.5390 seviyesinde.

    Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanış ve valörde son işlemlerde yüzde 9.83 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.94 seviyesinden açıldıktan sonra yüzde 10.06'ya kadar yükseldi.

    Gösterge faiz spot kapanışta son işlemde yüzde 9.85, valörde yüzde 9.94 seviyesindeydi.

    Dün spot piyasada son işlemde yüzde 10.10, valörde ise yüzde 10 seviyesinde olan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta son işlemde yüzde 10.03, valörde yüzde 10.11 seviyesindeydi.

    Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi ise tahvil piyasasında bugün kurlara paralel hareket görüldüğünü söyleyerek, "Öte yandan haftanın son işlem günü olması nedeniyle piyasada hacim de düşük kaldı. Gelecek hafta dolar/TL'nin 2.13 seviyesini aşması halinde faizlerde de yükseliş görebiliriz. Ayrıca bugün HSYK'nın aldığı kararları da yabancı yatırımcı hazmetmek isteyecek. Bunun etkilerini de biraz daha uzun vadede görebiliriz" dedi.

    Anayasa Mahkemesi (AYM), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren kanunun Adalet Bakanına verilen yetkileri düzenleyen hükümlerini iptal etti.

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise karara uyacaklarını belirtmekle birlikte, mahkemenin gündeminde olmadığı halde HSYK düzenlemesini erkene çekerek gündemine almasını "anlamlı" bulduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow