hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bakan Şimşek inşallah daha çok tweet atar"

    Bakan Şimşek inşallah daha çok tweet atar
    expand

    "Yoğurdun Steve Jobs"u olarak anılan Chobani Yogurts Kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, Uludağ Ekonomi Zirvasi'nin ikinci gününün ilk oturumunda “Girişimcilik Hikayesi, Gelecek Planları ve Girişimcilere Öneriler” başlıklı oturumda konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulukaya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kendisini Twitter'dan tebrik ettiğini hatırlatıp, "İnşallah daha çok Tweet atar" diyerek Twitter yasağına gönderme yaptı. Ulukaya'nın bu göndermesi salondan büyük alkış aldı.

    ABD'nin en çok satan yoğurt markası Chobani'nin kurucusu Ulukaya, başarı hikayesini Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde anlattı.

    Çöpe attığı, üzerinde "satılık" yazan yoğurt fabrikasını alan Ulukaya, kısa sürede 1 milyar dolar ciroya ulaştı.

    Muhtar Kent, Kemal Derviş gibi isimlerin kendisini arayıp tebrik ettiğini belirten Ulukaya, "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de attığı Tweette Chobani’nin başarısını kutladı. İnşallah Bakan Şimşek daha çok tweet atar” dedi.

    Girişimcilikte başlangıç aşamasının çok önemli olduğunun altını çizen Ulukaya, girişimcilere şu önerilerde bulundu:

    "Bizim ofislere giderseniz ilk girişte 'hadi duvarları boyamaya başlayalım' yazar. Bu bir başlangıçtır. Bir işe başlamak çok iyi bir şey. Yolun görünmesi sizin hareketinize bağlı, yürümeye başlamanız, çalışırken düşünmeniz gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açtığım fabrikanın ilk halini gördüğünde kapatmaya çalışıyorlardı. İçindeki 55 tane işçi makinelerini kapatıyordu. Mezarlığı andıran bir hali vardı fabrikanın. Amerika'da bir banka küçük işletmelere yüzde 50'sini garanti ederlerse yüzde 40'ını verip girişimcilerden de yüzde 10'unu istiyor.

    Biz bunu yaptık 15 Ağustos 2005'te ben bu fabrikayı aldım. 55 kişi içinden en iyi 4 tanesiyle yola çıktım. Fabrikanın dışındaki boyaların dökülmüş olduğunu gördüm ve boyacıya gidip boya kutusu ve fırça aldım beraberce şu binayı boyayalım dedim. Boyamaya başlayınca aklımıza dünya kadar fikir gelmeye başladı.

    Benim hikayemde Anadolu'yu bulursunuz ve bu işlerin çok da zor olmadığını görürsünüz. Girişimcilik iş adamlığı toplumdan ayrıştırılmamalı ki toplumun herhangi bir yerinde her genç isterse girişimci olabileceğini düşünebilsin. Bu yükümlülük en önce işadamlarına düşüyor. İş adamlığı, sanayici girişimci gibi bir tabaka var. Bunun olmaması lazım.

    Herkes girişimci olabileceğini düşünebilsin. Özgüven ve alçakgönüllülük çok önemlidir. Benim ne yapabileceğimden haberim yoktu. Bu yolculuğum başladığında meğer ne hazineler varmış. Güven ve çalışana saygı çok önemlidir.

    En çok övündüğüm şey ise biz bu işi kurarken ilk girişe bu yoğurttan yaptığımız karın yüzde 10'unu geri verecektir. Bu benim ilk prensibimdi. O zaman vadetmek kolaydı. Bekara karı boşamak kolaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Annemin adına kurduğum vakfın aracılığıyla Türkiye'nin her tarafında kütüphane açtık. Bazı ülkelerde okul açtık. Bunun geri dönüşümü her şeyin üstündedir. Şirketler yazılı kurallarla değil liderlerle yönetilir. Doğal ürünün öncüsüyüz. Herkes güzel, iyi yesin fiyatı uygun olsun dedik."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow