hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler şimdi bu toplantıda

    Gözler şimdi bu toplantıda
    expand

    Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in faiz artışlarında acele edilmeyeceğine ilişkin açıklamalarının ön plana çıkmasıyla dolar/TL güne düşüşle başlarken bankacılar, bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantının yakından izleneceğini belirttiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL, TCMB'nin politika faizi ve faiz koridorunun üst ve alt bantlarında yaptığı indirimler ve Yellen'in açıklamalarıyla dün geniş bantta sert dalgalanmıştı.

    Bankacılar TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında tahminlerin üzerinde yaptığı 50 baz puanlık indirimin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde satış baskı yaşandığı dönemlerde TL'yi sert değer kayıplarına açık bırakacağını belirtiyorlar.

    Bunun ilk örneğinin dün yaşandığına dikkat çeken bankacılar, Yellen'in açıklamalarının ilk bölümü ile birlikte TL'nin dün sert değer kaybettiğini ancak açıklamaların devamında yeniden toparlandığına dikkat çektiler.

    Piyasalar Yellen'in açıklamaları ile pozitif

    PPK kararı öncesi 2.4766 seviyesinde işlem gören faiz indirimlerine ilk tepki olarak 2.4601'e kadar gerileyen dolar/TL gün içinde 2.4875'e kadar yükseldi. Yellen'in açıklamaları sonrası 2.47'nin hemen altında denge bulan kur bu sabah 0825 itibarıyla güne 2.4615/2.4637 seviyesinden başladı.

    Aynı saatte sepet bazında TL 2.6305/2.6318, euro/TL 2.7960/2.7985 seviyesindeydi.

    TL, dün yüzde 0.2 ile dolar karşısında en az değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimi olurken, diğer gelişmekte olan para birimlerindeki değer kazancı yüzde 0.9-1.2 arasındaydı.

    TCMB enflasyondaki düşüş ve genel seçimler öncesi yatırımların ve büyümenin desteklenmesini isteyen siyasilerin artan çağrıları sonrası politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.50'ye çekti. TCMB faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bandında ise 50 baz puanlık indirime gitti.

    Bankacılar TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın geçmişte üst bandı indirerek hata yaptıklarını kabul ettiği açıklamalara dikkat çekerken, geçmişte yapılan hatanın dün tekrar edilmiş olma ihtimalinden endişe ettiklerini dile getirdiler. Bankacılar ayrıca TCMB'nin kredibilitesine ilişkin soru işaretlerinin her geçen gün arttığını da belirttiler.

    Başçı, 24 Temmuz'da Fed'in para politikası belirsizliği ve iç siyasi belirsizlikler gibi iki büyük şok döneminde faiz koridorunun üst bandında yüzde 12 seviyesinin yeterli olduğunu söylemiş ve "Şimdi bunu neden indirmiyorsunuz sorusunun cevabı; sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. O yüzden koridoru indirmedik" demişti.

    TCMB 2011 yıl sonundan Temmuz 2013'e kadar faiz koridorunun üst bandını yüzde 12.50'den yüzde 7.75'e kadar indirmiş ancak Ocak 2014'te acil bir toplantı tek seferde 425 baz puanlık artışla yüzde 12'ye çıkarmak zorunda kalmıştı.

    Fed'in faizlerde sıkılaştırma döngüsünü ne zaman başlatacağı konusunda daha somut bir zaman dilimine işaret edilmemesi piyasada hayal kırıklığı yarattı. Ancak kayıpların sınırlı kaldığı ve doların son dönemde yer aldığı seviyelerden çok fazla uzaklaşmadığı da görüldü.

    Yellen, Kongre'deki komiteye Fed'in faiz artırımlarını "toplantıdan toplantıya" değerlendirmeye hazırlandığını söyledi. Ekonomistler Haziran gibi bir artırım beklerken, bazı yatırımcılar Yellen'ın açıklamalarının ilk faiz artırımı için daha sonraki bir tarihe işaret ettiğini düşünüyor.

    Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, dün spot kapanışta yüzde 8.26 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.22 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.91 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.94 oldu.

    Yellen: "Gelecek 2 toplantıda bizden bir şey beklemeyin"

    AB, Azerbaycan ve Türkmenistan gazının peşinde

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow