hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik mayısta yüzde 9.3'e indi

    İşsizlik mayısta yüzde 9.3e indi
    expand

    Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre 0.3 puan azalarak yüzde 9.3 oldu. İşsiz sayısı 2 milyon 789 bin kişiye düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik oranı zayıf ekonomik aktivite, kötü hasat dönemi ve Suriyeli göçmenlerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre artmaya devam ederken mevsimsel etkilerle bir önceki aya göre sınırlı bir düşüş gösterdi.

    TÜİK verilerine göre işsizlik oranı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan Mayıs döneminde yüzde 9.3, tarımdışı işsizlik ise yüzde 11.4 oldu. Nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 9.6, bir önceki yıl aynı dönemde yüzde 8.8 seviyesindeydi.

    Dolardan bir rekor daha!

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre 0.3 puanlık artış göstererek yüzde 10.2 oldu.

    Analistler mevsimsellikten arındırılmış verilerin artış göstermesinin işsizlikte yaşanan düşüşün hasat ve turizm gibi mevsimsel nedenlerden kaynaklandığı anlamına geldiğini belirttiler.

    Verilere göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 238,000 kişi artarak 2.79 milyon kişi oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.2 puanlık artış ile yüzde 17 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 0.6 puanlık artış ile yüzde 9.5 olarak gerçekleşti.

    Son 12 ayda işsiz sayısında 250,000 kişilik artış yaşandığına dikkat çeken BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Kötü hasat dönemi, ekonomik aktividedeki yavaş seyir, Suriyeli göçmenler ve işgücüne katılım nispeten düşük seviyedeki istihdam oranları için neden olarak gösterilebilir" dedi.

    Altuğ, Haziran döneminde turizm sezonunun başlaması ve yeni hasat döneminin de etkisiyle işsizlik oranında bir miktar düşüş görülebileceğini de belirtti.

    TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 534,000 kişi artarak 27.07 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 46.9 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow