hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'ndan kritik karar

    Merkez Bankasından kritik karar
    expand

    Erken seçim belirsizliğinin her gün yeni tarihi rekorlara yükselttiği kurdaki bu gidişatı durdurabileceği umutlarıyla beklenen Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası (TCMB) kısa vadeli faizleri sabit tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sıkı bir likidite politikası uygulanacağını belirten TCMB, PPK sonrası yaptığı ikinci bir açıklama ile küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasını da üç ana başlık altında açıkladı.

    Analistler, PPK'da ve PPK ardından açıklanan yol haritasındaki önlemlerin TL'deki baskıyı durdurabilecek en önemli araç olarak görülen faizlerde orta vadede bir artış anlamına gelse bile iç siyasi belirsizliklerin de etkisiyle tarihi zirvelerinde seyreden kurdaki yükseliş trendini durdurmak için kısa vadede somut bir adıma işaret etmediğine dikkat çektiler.

    Dolar 2.90'ı, euro da 3.20'yi geçti

    TCMB'nin para politikasında sadeleşme çalışmaları için Ağustos ayını işaret etmesiyle birlikte, Reuters anketlerine 1.5 yıldan fazla bir sürenin ardından faiz artırım beklentileri yer almış ancak genel beklenti kısa vadeli faizlerin sabit tutulması olarak ortaya çıkmıştı.



    TCMB'nin açıklamaların kısa vadede döviz kurundaki sert hareketler için bir önlem içermemesi ardından dolar/TL 2.8675'ten 2.8943'e kadar yükselerek yeni zirvesini test etti.

    BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Fed'in faiz artırımı süreci öncesi ve bu süreç boyunca TCMB para politikasını sadeleştirmek ve normalleştirmek için bazı adımlar atacağını açıkladı. Burada, en büyük değişiklik daha simetrik bir faiz koridoru vurgusu. Bu muhtemelen önümüzdeki dönemde politika faizinde artış olacağı anlamına geliyor ki bu TL açısından orta vadede iyi bir haber olabilir" dedi ve ekledi:

    "Sonuç olarak sade güzeldir ancak bugünkü yol haritası TCMB'nin en efektif aracı olan faizleri şu anda ciddi olarak artırmayacağını söylüyor bu da döviz piyasalarında kısa vadede olumlu karşılanmaz."

    TCMB küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasıyla birlikte atabileceği 9 ayrı adım açıklarken bankacılar bu adımların en önemlisinin "Normalleşme sürecinde faiz koridoru bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirilecek" olması olduğunu belirttiler.

    Kısa vadeli faizler sabit tutuldu, ilk adım likidite olabilir

    PPK, bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını yüzde 7.5'te, marjinal fonlama oranını yüzde 10.75'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25'te, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25'te sabit tuttu.

    PPK metninde "Yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca Kurul, küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek diğer politikaları ele almıştır" görüşüne yer verildi.

    Analistler, TCMB'nin açıkladığı adımların ardından ilk olarak bankanın haftalık repo ihaleleri ile verdiği fonlamayı kısmasını ve bunun karşılığında dün itibarıyla yüzde 8.67 seviyesinde olan ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9'un üzerine çıkmasını bekliyorlar. Ortalama fonlama maliyetinde yapılacak değişimlerin hangi boyutta olacağını ise miktar ihalesi ile dönüşünün 19 milyar TL'nin üzerinde olduğu Cuma günü netlik kazanması bekleniyor. Bankacılar TCMB'nin siyasetçilerin düşük faiz istemleri nedeniyle uzun bir süredir kullandığı likidite adımlarını "üstü kapalı faiz artışı" olarak nitelendiriyorlar.

    İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilediğine dikkat çekilen PPK metninde döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği görüşüne de yer verildi.

    PPK'da önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağı görüşü yinelenirken "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" ifadesi de tekrarlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow