hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayide kapasite kullanımı yüzde 75'in altına düştü

    Sanayide kapasite kullanımı yüzde 75in altına düştü
    expand

    İmalat sanayii kapasite kullanımı aylık ve yıllık bazda gerileyerek yüzde 75.0 düzeyinin altına düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) anketi sonuçlarına göre, Temmuz ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan azalarak yüzde 74.9 düzeyine geriledi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 74.3 düzeyine düştü.

    KKO Temmuz aylarında daha yüksek

    İmalat sanayiinde KKO, turizm ve ihracat taleplerindeki yükselişe bağlı olarak temmuz aylarında genel olarak yüzde 75'in üzerinde seyrediyor. KKO 2007 yılında yüzde 82.0 ve 2008 yılında yüzde 79.8 düzeyindeydi. Küresel krizin zirve yaptığı 2009 yılında imalat sanayiinde KKO da yüzde 67.5 düzeyine kadar çöktü. Daha sonra yeniden toparlanan imalat sanayii KKO, 2013 yılında yüzde 75.5 düzeyindeydi.

    En düşük KKO gıda ve içecekte

    Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz ayında en düşük KKO yüzde 70.8 ile, Merkez Bankası'nın "enflasyonda düşüşü frenlekemekle" suçladığı gıda ve içecekler grubunda gerçekleşti. Dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanım oranı yüzde 72.9 ve dayanıksız tüketim mallarında KKO yüzde 73.9 olarak belirlendi. Tüketim malları grubunun yüzde 73.7 KKO ile çalıştığı Temmuz ayında, yatırım mallarında KKO da yüzde 72.7 oldu. Temmuzda en yüksek KKO yüzde 77.1 ile ara malları grubunda gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası kafaları karıştırdı

    Çin'de 1700 maden ocağı kapatılıyor

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow