hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜSİAD Başkanı: Vakit kaybediyoruz

    TÜSİAD Başkanı: Vakit kaybediyoruz
    expand

    TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerine ulaşma konusunda yoğun gündemi nedeniyle vakit kaybettiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki "Türkiye Senaryoları: Vizyonerlerin Ajandası" konulu oturuma katılan Yılmaz, şunları söyledi:

    "Türkiye uzun dönemde analiz yapma alışkanlığına sahip değil. Kaynakları daha etkin ve verimli kullanacak akıl insan kaynağıyla bulunabilir.

    Kentsel gelişmeler ekonomik dönüşümü önemli ölçüde etkileyecek. Önümüzdeki dönemi şehir temelli politikalar yönlendirecek.

    2011'de vizyon 2050 diye bir vizyon raporu yapmıştık. Çevresel ve toplumsal tüm boyutlarıyla insanın ihtiyaçlarını karşılamak için uyumlu bir planlama çalışmasını öneren bir çalışmaydı.

    Bu çalışmanın en çarpıcı bulgusu olarak hatırladığım her şey aynı olarak devam ederse 2050 yılında bugünkü dünyada 2,5 kat büyüklük gerekiyor. Yani 2,5 kat daha fazla toprak ve havaya ihtiyacımız var.

    Çünkü 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyar olacak ve 100 milyonu da Türkiye'de yer alacak. Üretken nüfusun payı 60 seviyelerinden 69'a çıkacağını öngörüyoruz. Toplumsal hayatta çok nadir meydana gelen fırsat dönemini iyi değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın kaynaklarını doğru kullanmayı becerebilirsek sürdürülebilirliğin en temel ilkesini yerine getirmiş olacağız. İnsan kaynağının geliştirilmesi sürdürülebilirliğin en temel unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu büyümeyi sürdürecek bir sürdürülebilirlik bilinciyle sürecin hızlandırılması gerekiyor.

    Türkiye için kritik konulardan biri de su tüketimi... Bunların hepsi uzun vadede hem Türkiye'nin hem de dünyanın temel konuları.

    1990'lı yıllarında sonundan 2000'li yılların başına kadar reformlar gerçekleştirildi. Bu iktisadi ve siyasi reformlar Türkiye'nin itibarını arttırdı. Temel konular için orta ve kısa vadeli sorunlarımızı da güvenli olarak geçmemiz gerekiyor. Gündem yoğunluğuyla enerji kaybediyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow