hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan'dan: Gece Uyurken

    Behçet Aysanın kızı Eren Aysandan: Gece Uyurken
    expand

    Eren Aysan'ın romanı "Gece Uyurken", Amerika'da eğitim gören Gazel'in Türkiye'ye dönüş yolculuğunu anlatan bir roman. Ama içsel bir yolculuk bu. Gazel, geriye dönüşlerle Türkiye'deki renkli ve kalabalık ailesini anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babası, siyasi nedenlerle suikast sonucu öldürülmüş bir şairdir. Annesi Zuhal, o dönüş yolculuğundayken ağırlaşan kanseri yüzünden hastaneye yatmış durumdadır. Anılar, çağrışımlar birbirini izlemeye başlar.

    Ailenin gizemli üyesi Cüce, Gazel'in çocukluğunda, oturdukları mahallenin yakınlarındaki terk edilmiş bir depoda yaşar. Gökyüzünden düştüğüne inanılır.

    Teyzeleri Mualla ve Hatice Cüce'ye gizli gizli âşıktırlar. Mualla neden sonra evlenip Beyrut'a yerleşir. Gazel, defterlerine aile üyelerinin hikâyelerini yazar. Yazmaktan çok bir anımsama ve "eksik parçaları tamamlama" çalışmasıdır bu. Yazdıklarını Amerika'daki ev arkadaşları Filistinli Asma ve Sergio'yla paylaşır.

    Ölümler, cinayetler, yaşamın tüm güzelliklerini ve çocukluk hayallerini yıkar. Ailesi bombalarla yok edilen Asma da Gazel'le aynı acıları paylaşmıştır:

    "Biz bu karanlığı, ıstırabı hak edecek bir şey yapmadık. Yurtlarımız acı denizine gömüldü. Filistin bitmedi, ama ben bittim. Türkiye bitmedi, ama sen bittin.

    Şimdi biraz dinlenmeye, tekrar eski gücüme kavuşmaya ihtiyacım var. Sonra tekrar memleketime döneceğim. Sen de dinlen Gazel. Bu yaşam seni de çok yordu. Kapat gözlerini. Uyu azıcık."

    Eren Aysan kimdir?

    1976'da Ankara'da doğdu.

    Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

    2001'den bu yana Ankara Devlet Tiyatroları'nda dramaturg olarak çalışıyor.

    Aysan, Vesikalık Fotoğraf (2008) kitabıyla 2008 yılı Cemal Süreya Şiir Ödülü sahibidir. Ayrıca Bir Eflatun Ölüm: Behçet Aysan (2012) isimli bir kitabı da bulunmaktadır.

    GECE UYURKEN
    Yazar: Eren Aysan
    Sayfa sayısı: 248 Sayfa
    Fiyatı: 19 TL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow