hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    33. İstanbul Film Festivali'nde yarışmalar başladı

    33. İstanbul Film Festivalinde yarışmalar başladı
    expand

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca (İKSV), Akbank desteğiyle düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali'nin yarışmaları başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İKSV'den yapılan yazılı açıklamaya göre, festivalin uluslararası ve ulusal yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasından özgün yapımlar "Altın Lale Ödülü" için yarışacak.

    Festivalin ikinci haftasında jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 19 Nisan'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek kapanış töreninde verilecek.

    33. İstanbul Film Festivali'nin "Uluslararası Yarışma" bölümünde festivalin büyük ödülü "Altın Lale" için sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 12 film yarışacak.

    Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin euroluk para ödülüyle desteklenecek. Ödülün 10 bin eurosu Altın Lale'nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10 bin eurosu filmin Türkiye'deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin eurosu ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek.

    33. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nin başkanlığını "A Separation/Bir Ayrılık" ve "The Past/Geçmiş" filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Asghar Farhadi üstlenecek.

    Farhadi'nin yanı sıra jüride yönetmen Philippe Le Guay, oyuncu Defne Halman, prodüktör ve İngiliz Ulusal Sinema-TV Okulu direktörü Lynda Myles ve senarist Razvan Radulescu yer alacak.

    Altın Lale Ulusal Yarışma

    Festivalde Türkiye'den, yapımı 2013-2014 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği "Türkiye Sineması" bölümünde "Ulusal Yarışma"nın yanı sıra "Yarışma Dışı", "Belgeseller" ve "Yeni Türkiye Sineması" başlıkları altında 35 film gösteriliyor.

    Ulusal Yarışma'da ödül için 10 film jüri karşısına çıkarken, yarışmadaki 4 film dünya, 3 film ise Türkiye prömiyeri yapıyor.

    Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim üstlenecek. Yarışma jürisinin diğer üyeleri, ARTE Dışalımlar Sorumlusu Karen Byot, Varşova T-Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanat Direktörü Joanna Lapiska, oyuncu Nadir Sarıbacak ve yazar Hakan Günday'dan oluşacak.

    Jüri festivalde, "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "Jüri Özel Ödülü", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Kurgu" ve "En İyi Özgün Müzik" olmak üzere 9 dalda ödül verecek.

    Yarışmada jürinin seçeceği "En İyi Film"e 150 bin lira, "En İyi Yönetmen"e 50 bin lira ödül verilecek. İlk kez 2011'de para ödülüyle desteklenen Jüri Özel Ödülü, bu yıl da en iyi ikinci filme verilecek.

    Onat Kutlar anısına verilecek ödülü kazanan filmin yapımcısına Anadolu Efes tarafından 60 bin lira takdim edilecek. Festivalde, "En İyi Kadın Oyuncu" ve "En İyi Erkek Oyuncu" seçilecek isimler 10 biner lira alacak.

    Diğer ödüller

    Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI), festival kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek.

    Başkanlığını İspanya'dan Nando Salva'nın yapacağı jüride Almanya'dan Heike-Melba Fendel, Romanya'dan Angelo Mitchievici, Bulgaristan'dan Olga Markova ve Türkiye'den Janet Barış ile Murat Emir Eren görev alacak.

    Radikal Halk Ödülü'nü alacak iki filmi, festival izleyicileri, festival sinemalarında yer alan bilgisayarlardan oy kullanarak belirleyecek. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller verilecek.

    Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe) "Sinemada İnsan Hakları" bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 filmin gösterileceği "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden seçilecek filmin yönetmenine kapanış ve ödül töreninde Avrupa Konseyi'nden bir
    yetkili tarafından 10 bin euroluk para ödülü takdim edilecek.

    "Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü"ne, festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışma'nın yanı sıra, "Türkiye Sineması" bölümünde yer alan "Yarışma Dışı" ve "Yeni Türkiye Sineması" kuşakları ile "Sinemada İnsan Hakları" bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmler aday olabilecek.

    Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine Cem Yılmaz, CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30 bin lira sunacak. İlk kez geçen yıl verilen ödülü, Cem Yılmaz 5 yıl boyunca destekleyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow