hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüzyıllık aşk kapılarını açtı

    Yüzyıllık aşk kapılarını açtı
    expand

    Türk sinemasının yüzüncü yılı sebebiyle açılan 'Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi' sergisi, İstanbul Modern'de kapılarını açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Modern Sanat Müzesi, kuruluşunun 10’uncu yılında Türkiye sinemasının 100’üncü yılına ithafen “Yüz Yıllık Aşk: Türkiye’de Sinema ve Seyirci İlişkisi” adlı sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen “Yüz Yıllık Aşk”, Türkiye’de düzenlenen ilk araştırma sergisi niteliğinde. Küratörlüğünü İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Müge Turan ve araştırmacı yazar Gökhan Akçura’nın üstlendiği sergi, dün açıldı. 4 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek serginin basın toplantısında konuşan, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı,“Türkiye sinema tarihinin belleğini görünür kılan bu sergi, sinemanın bizi nasıl değiştirdiğini yansıtarak, sosyo-kültürel dinamiği yeniden değerlendirmemize olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.

    Nostaljik bir sunum

     “Yüzyıllık Aşk”, Türkiye sinemasının, seyirciyle arasındaki, zaman zaman fanatizm boyutuna ulaşan kuvvetli bağı gözler önüne seriyor. Sergi, sinemanın 100’üncü yılını, seyirciye dair yazılı ve görsel malzemeleriyle dijital platformda yeniden canlandırarak, bir tarihe ışık tutuyor. Sinema salonlarını seyirci mabetleri olarak değerlendiren “Yüzyıllık Aşk”, Türkiye’nin ilk sinema salonlarından, günümüz sinemalarına kadar uzanan nostaljik bir sunum yapıyor. Türkiye’de film yıldızlarına duyulan aşırı ilgi, sinema salonundan çıkınca da bitmiyor, birçok kişi bu hayranlığı dışarıya taşıyor.

    Türk sinemasının en iyi 10 filmi seçildi! 

    Türkan Şoraylı çay tabağı

    Bu anlamda sergide sinema aşığı üç kişinin özel arşivlerinden derlenen, objeler görülmeye değer. Türkan Şoray, Filiz akın ve Yılmaz Güney hayranı bu üç fanatik sinemaseverin, yıldızlara dair kişisel eşyalardan oluşturduğu bu objeler arasında neler yok ki; Türkan Şoray resimli çay tabağı, Filiz Akın resimli cüzdan, Yılmaz Güney’in ayakkabıları ve daha neler neler…Öte yandan Ediz Hun, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın’ın hayranlarıyla yaptığı konuşmaların bulunduğu “Alo Ünlü” köşesi de serginin dikkat çekici bölümlerinden. Filmlerden alınan kısa bölümler, kolaj çalışmaları ve Türk sinemasının ilkleri de sergide bulunuyor. Sergiye paralel birçok etkinlik de yapılacak. Onlardan en dikkat çekici olanıysa “İstanbul’un Orta Yeri Sinema” başlıklı film programı. 25 Eylül – 2 Ekim arasındaki programda, farklı tür ve dönemlere ait, içinde İstanbul teması bulunan 10 film yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Televizyonda sinema keyfi!

    Bekar kadınlar için 1930'lardan tavsiyeler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow