hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlaç kullananlara oruç uyarısı

    İlaç kullananlara oruç uyarısı
    expand

    Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, sıcak yaz günlerinde düzenli olarak ilaç kullanan, ancak oruç tutmak isteyenleri uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay düzenli ilaç kullanması zorunlu olup da oruç tutmak isteyen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

    Oruç süresinin yaz aylarında günlerin uzun olmasına bağlı olarak 16- 17 saati bulduğunu kaydeden Dr. Tay, aşırı sıcaklarla birlikte dengeli olmayan beslenme ve aşırı sıvı kaybının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebildiğini söyledi.

    Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle günde bir ya da birden fazla ilaç kullanan hasta sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu dile getiren Dr. Tay, "İlaç kullanıp oruç tutanlar ilaçlarını iftar ya da sahurda içebilirler. Ancak tek dozdan fazla ilaç kullananlar mutlaka hekim tavsiyesi doğrultusunda ilaç saatlerini düzenlemelidir" dedi.

    Komaya sokabilir

    İnsülin kullananlar hariç, bazı şeker hastalarının oruç tutmalarında sakınca olmadığını, ancak yine de dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Tay, diyabet hastalarına Ramazan'da ilaç kullanımı kadar beslenmeye de dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyabetli hastalarda uzamış açlık sebebiyle şeker düşmesi yaşanabildiğini anımsatan Dr. Tay "Şeker düşmesi çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir, beş on dakika içerisinde kişiyi bayıltabilir hatta komaya bile sokabilir" diye konuştu.

    İlaç tedavisiyle kontrol altında olan kalp, damar ve yüksek tansiyon hastalarının doktorlarına danışarak oruç tutabileceğini belirten Dr. Tay, kalp hastası olan kişilerin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerektiğini söyledi. Oruç tutması riskli olan gruplara da değinen Dr. Tay, "Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyon hastaları ileşme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow