hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sigara menopozu hızlandırıyor!

    Sigara menopozu hızlandırıyor
    expand

    İlk kez menopoz, sigara ve genetik varyasyonlar arasında bağlantı bulan Amerikalı bilim adamları, bu etkenlerin menopozu 9 yıl öne alabileceğini belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2011'de bilim adamları, sigaranın kadınların 2 yıl erken menopoza girmesine neden olduğunu ispatlamıştı ancak ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacılar sigara içen kadınlardaki genetik bir mutasyonun menopozun çok daha erken başlamasına yol açtığını ortaya koydu.

    Bilim adamları, 35-47 yaşındaki yaklaşık 400 Amerikalı kadının verilerini 14 yıl inceledi. Normalde menopoza girme yaşının ortalama 50 olduğunu hatırlatan bilim adamları, CYP3A4*1B ve CYP1B1*3 gen varyasyonunu taşıyan sigara içenlerin, sigara içmeyenlerden ortalama 9 yıl önce menopoza girdiğini gördü.

    Bilim adamları, CYP3A4*1B gen varyantını taşıyan fazla sigara içenlerde erken menopoz riskinin 15 kat arttığını, nispeten daha az sigara içenlerin 3 yıl erken menopoza girdiğini belirtti. Bu gen varyasyonuna sahip sigara içmeyenlerin ise menopoza sadece bir yıl erken girdiği görüldü.

    Etnik kökenin önemli rol oynadığını ifade eden bilim adamları, aynı bağlantının Afrika kökenli Amerikalılarda saptanmadığına da dikkati çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmanın sonuçları "Menopause" dergisinde yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow