hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kanser çocuklarda ikinci ölüm nedeni

    Kanser çocuklarda ikinci ölüm nedeni
    expand

    Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, kanserin 15 yaşına kadarki çocuklarda, kazalardan sonra sıklıkla görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, çocukları kanserden korumak için ailelere bir takım önerilerde bulundu.

    Prof. Dr. Uyanık, ''15 yaşına kadar çocuklarda kazalardan sonra, özellikle lösemiler başta olmak üzere; sinir sistemi (beyin) tümörleri, lenfomalar ve deri tümörleri olarak, ikinci sıklıkta ölümlere sebep olmaktadır. Çocukluk kanserlerinin çoğunun yüzde 75-90 nedeni tam olarak bilinmese de, ailesel veya genetik faktörlerin yüzde 5-15, çevresel etkenlerin yüzde 5-10 sorumlu tutulduğunu söylemek mümkündür.'' dedi .Uyanık, ''Çocuklar, embriyo, fetüs, bebeklikten gençliğe kadar çok sayıda ve yüksek risk oluşturan çevresel zararlı etkenlere maruz kalır; savunmasız olarak toksik çevresel etkenlere karşı korunmaya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, çocukların dinamik gelişen fizyolojik yapısı, hava, su ve besinlerle bulaşan kirliliklerden daha çok zarar görür ve daha sonraki yaşam dönemleri de tehlikeye girer. Bu nedenle geleceğimiz olan çocuklarımızı kansere karşı korumak için elimizden gelen tüm önlemleri almalıyız.'' diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, çocukların kanser geliştiren genetik yatkınlığa ilave olarak, katkı maddeli doğal olmayan besinlere, eşyalarda bulunan kimyasallara ve çevresel faktörlere, henüz anne karnından başlayarak maruz kaldığını belirtti. Anne ve babanın çocuğunu bütün bu tehditlerden korumak için gayret etmesi gerektiğini dile getiren Sami Uyanık, çocukları kanserden korumak için ailelere şu önerilerde bulundu:

    ''Sigara içmeyin ve çocuğunuzu sigara içilen ortamlara sokmayın. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde çocuğunuzu gezdirmeyin. Küçük yaştan itibaren, telefon, bilgisayar ve televizyonla, uzun süre başa baş bırakmayın. Giysi ve yataklarında, pamuk ve yün tercih edin. Plastik ve aşırı boyalı oyuncaklar almayın. Okul ürünlerini alırken, seçici ve dikkatli olun. Evde kullanılan halı ve benzeri eşyaların sentetik olmamasına dikkat edin. Aşırı miktarda, parfüm, deterjan ve benzeri kimyasallar kullanmayın. Yüksek ısıda, yağda kızarmış ya da yanmış besinleri (patates, sebze, et ve benzeri) yemeyin. Halen tartışmaların yaşandığı mikrodalga fırınları rastgele kullanmayın. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş, koruyucu kimyasalların bulunduğu hazır besinleri özenle seçin. Mümkün olduğu kadar az tüketin. Beyaz un ve şekerin yoğun olduğu besinlerden uzak durmaya çalışın. Meşrubat ve meyve suyu yerine taze sebze ve meyve tüketmesini sağlayın. Çocuklarınıza dengeli beslenme kültürü kazandırmaya çalışın.''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow