hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koltuk altından kalp ameliyatı dünyaca üne kavuşturdu

    Koltuk altından kalp ameliyatı dünyaca üne kavuşturdu
    expand

    Dünyada ilk defa 96 yaşındaki bir hastaya koltuk altından girerek kalp ameliyatı yapan kalp cerrahı Opr. Dr. Mahmut Akyıldız'ın başarısı büyük ses getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dört profesörün riskli görerek ameliyat etmekten kaçındıkları 96 yaşındaki Şevki Aytaç’ı koltuk altından ameliyat ederek dünyada bir ilki başaran ünlü kalp cerrahı Mahmut Akyıldız’ın bu başarısı dünyada da ses getirdi.

    Akyıldız’ın Kavacık Medistate Hastanesi’nde geçen Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirdiği ameliyat ile kalbindeki 5 cm’lik tümörü aldığı 96 yaşındaki Aytaç’ın ise sağlığı yerinde.

    Yabancı doktorlardan bilgi talebi

    Ameliyatın pek çok gazete ve televizyonda haber olmasının ardından ünü yurtdışına yayılan Akyıldız’a çok sayıda yabancı doktor telefon veya e-posta yoluyla ulaşarak uyguladığı teknik hakkında bilgi talebinde bulunuyor. Akyıldız, önümüzdeki günlerde ameliyat sırasında kullandığı tekniği ve sonuçlarını kalp kapağı sempozyumlarında ve dergilerde yayınlayacağını, bu yolla deneyimini diğer meslektaşlarıyla da paylaşacağını belirtti.

    Şimdiden altı yabancı hasta ameliyat listesinde

    Akyıldız’a asıl büyük ilgi ise gerek yabancı hastalardan. Şimdiden biri ABD’li, ikisi Avrupalı ve üçü de Ortadoğu ülkelerinden olmak üzere 6 yabancı kalp kapağı hastası Akyıldız’ın bir aylık ameliyat olacaklar listesinde. Akyıldız yurtdışından gelen başka taleplerde olduğunu ancak önceliğini Türk hastalara verdiğini belirterek şöyle konuştu. “Koltukaltı operasyonlarını duyan kalp kapağı hastaları, mutlaka bu teknik ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorlar”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akyıldız: “Koltuk altı ameliyatları daha avantajlı”

    Koltuk altından girilerek yapılan ameliyatları uygun vakalarda artık rutin olarak uyguladıklarını belirten Akyıldız özellikle ileri yaşta ve risk düzeyi yüksek hastalarda olumlu sonuçlar vermesi nedeniyle gittikçe yaygınlaşacağını söyleyerek şöyle konuştu:
    “Genç hastalar için estetik, insizyonun görülmemesi ön planda; yaşlı hastalar için özellikle kemik erimesi olan hastalarda sternumun (iman tahtası kemiğinin) operasyon sonrası oynamaması, infeksiyon riskinin daha az olması, daha erken hareketlenme ve sırtüstü yatma zorunluluğunun olmamasını çok büyük avantajları olarak sayabilirim.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow