hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Twitter ve Google yasaklarına itiraz geldi

    Twitter ve Google yasaklarına itiraz geldi
    expand

    Hukukçu akademisyenler Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak, Türkiye'nin gündemine oturan sosyal medya yasaklarına karşı harekete geçti. Akdeniz ve Altıparmak, dün Twitter'ın kapatılması ve Google ile YouTube'un erişim engelleyen mahkeme kararlarına karşı itiraz ettiler. İtirazın temel gerekçesi ifade özgürlüğünün engellenmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Kerem Altıparmak, erişim engelleme kararlarına mahkeme yoluyla itiraz ettiler. İtirazın temel dayanağı ifade özgürlüğü ve alınan kararlarda hukuki dayanağın olmaması. 

    Türkiye'nin gündemine oturan şehit Savcı Mehmet Kiraz haberleriyle ilgili içerik engellemesi kararı İstanbul Cumhuriyet  Başsavcılığı'nın başvurusuyla 3 ayrı sulh ceza mahkemesince  verilmişti. Bu kararlar, 166 url'in listelendiği 1. Sulh Ceza Mahkemesi, genel engellemenin yer aldığı 8. Sulh Ceza Mahkemesi ve Google'a odaklanan 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararlarıydı. Altıparmak ve Akdeniz, hukuki usül gereği bu itirazlarını bir üst mahkemeye değil eş mahiyetteki mahkemelere sundular.  

    Twitter erişime açıldı!

    Google ve YouTube engellenmedi

    Cnnturk.com'un sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "Bu erişim engeli ifade özgürlüklerine aykırıdır ve hiç bir hukuki dayanağı yoktur" dedi. Akdeniz, geçen yıl yine kendi başvurularıyla Anayasa Mahkemesi tarafından, erişim engellemeleriyle ilgili "Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine" dair alınan kararın hiçe sayıldığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ne olmuştu? 
    Dün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın "Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri" gerekçesiyle farklı mahkemelerce başta Google, Twitter ve YouTube olmak üzere pek çok site için url bazlı içerik erişim engeli kararı alınmıştı. Bunun üzerine bahsi geçen web siteleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) tarafından içeriklere erişim engeli kararı uygulanırken Twitter da tamamen erişime engellenmişti.  

    Twitter'dan 140 karakteri kaybettirmeyen alıntı tweet özelliği!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow