hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası B Grubu

    2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası B Grubu
    expand

    2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Kanada, Türkiye, Fransa ve Mozambik B Grubu'nda mücadele edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KANADA

    Türkiye'nin 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde evsahipliği yapacağı şampiyona öncesi FIBA dünya sıralamasında 9. sırada yer alan Kanada, son yıllarda uluslararası turnuvalarda dereceye girmekte zorlanıyor. Kanada'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, kadrosu ve Dünya Şampiyonası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Lisa Thomaidis başantrenörlüğündeki Kanada, 2013 FIBA Kadınlar Amerika Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak Dünya Şampiyonası bileti aldı.

    Kanadalılar, ilk turda Küba, Şili, Jamaika ve Venezuela yer aldığı A Grubu'nda 4'te 4 yaparak birinci sırayı elde etti. Yarı finalde Porto Riko'yu 73-48 yenen Kuzey Amerika ülkesi, finalde Küba'ya 79-71 kaybederek gümüş madalyada kaldı. Kanada, Küba ve Brezilya ile FIBA Amerika'ya ayrılan üç Dünya Şampiyonası kontenjanından birinin sahibi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanada, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası biletini şu sonuçlarla aldı: 

    - 1. tur:

    Kanada-Jamaika: 75-37
    Şili-Kanada: 51-93
    Kanada-Venezuela: 89-45
    Küba-Kanada: 40-53
    A Grubu:
    Yarı final:
    Kanada-Porto Riko: 73-48
    Final:
    Kanada-Küba: 71-79

    - Öne çıkan oyuncuları

    Kanada Milli Takımı, Dünya Şampiyonası'nda genç ve tecrübeli isimlerden oluşan kadrosuyla başarı kovalayacak.

    Fransa'da Toulouse forması giyen Miranda Ayim ve Shona Thorburn ile Slovakya'da Piestanske Cajky'de mücadele eden Tamara Tatham, Kanada'nın performansına doğrudan etki edecek isimler olarak göze çarpıyor.

    - Dünya Şampiyonası geçmişi

    Turnuvanın tecrübeli takımlarından Kanada, Dünya Şampiyonası'nda 10. kez mücadele edecek.

    Kuzey Amerika ülkesi, turnuva tarihindeki en önemli başarılarını Güney Kore 1979 ve SSCB 1986'da bronz madalya kazanarak yaşadı.

    Kanada'nın katıldığı Dünya Şampiyonaları'ndaki dereceleri şu şekilde:

    1971: 10'uncu
    1975: 11'inci
    1979: 3'üncü
    1983: 9'uncu
    1986: 3'üncü
    1990: 7'nci
    1994: 7'nci
    2006: 11'inci
    2010: 12'nci

    - Kadro

    Miah-Marie Langlois, Kia Nurse, Shona Thorburn, Courtnay Pilypaitis, Kim Gaucher, Miranda Ayim, Nirra Fields, Katherine Plouffe, Lizanne Murphy, Tamara Tatham, Krysten Boogaard, Michelle Plouffe

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Maç takvimi

    27 Eylül (14.00): Mozambik-Kanada
    28 Eylül (19.00): Kanada-Türkiye
    30 Eylül (21.15): Fransa-Kanada

    MOZAMBİK

    Mozambik, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda B Grubu'nda evsahibi Türkiye, Fransa ve Kanada ile karşılaşacak. Türkiye'nin 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde evsahipliği yapacağı şampiyonaya ilk kez katılacak Mozambik, Afrika kıtasının en önemli takımları arasında yer alıyor. Güneydoğu Afrika temsilcisinin kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Mozambik, 2013 Afrika Kadınlar Basketbol Şampiyonası finalinde Angola'ya yenilerek turnuvayı 2. sırada tamamladı ve Dünya Kupası biletini aldı.

    Evsahipliği yaptığı turnuvada Mozambik, ilk turda A Grubu'nda yer alan Senegal, Fildişi Sahili, Mısır, Cezayir ve Zimbabve ile karşılaştı. Oynadığı 5 maçı da kazanarak 10 puan toplayan Afrika temsilcisi, grup lideri olarak üst tura yükseldi.

    Çeyrek finalde Nijerya ve yarı finalde Kamerun'u da yenen Mozambik, finalde karşılaştığı Angola'ya uzatmalara giden mücadelede basketle 64-61 yenilerek turnuvayı 2. sırada tamamladı ve ve FIBA Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mozambik, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası biletini şu sonuçlarla aldı:

    - 1. tur:
    Mozambik - Zimbabve: 117-28
    Mısır - Mozambik: 53-105
    Mozambik - Cezayir: 67-34
    Fildişi Sahili - Mozambik: 41-56
    Mozambik - Senegal: 77-61
    A Grubu:
    Çeyrek final:
    Mozambik - Nijerya: 77-74
    Yarı final:
    Mozambik - Kamerun: 61-57
    Final:
    Mozambik - Angola: 61-64

    - Öne çıkan oyuncular

    Mozambik'in öne çıkan oyuncuları arasında ülkenin Desportivo takımında beraber oynayan deneyimli oyun kurucu Deolinda Ngulela, 1.90'lık forvet Deolinda Gimo ve pota altının etkili ismi Leia Dongue bulunuyor.

    Dongue, 2013 Afrika Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nda takımı adına 14,3 sayı ve 8 ribaund ortalamayla oynayarak dikkati çekmişti.

    - Dünya Kupası geçmişi

    Mozambik, FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'na ilk kez katılmanın heyecanını yaşıyor. Afrika Basketbol Şampiyonası'nın başarılı takımlarından Mozambik, turnuvada 3 kez ikincilik (1986, 2003, 2013) yaşarken 3 kez de (1990, 1993, 2005) bronz madalyayla evine dönmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afrika temsilcisi, Türkiye'de düzenlenecek turnuva ile uluslararası arenada deneyim kazanmayı amaçlıyor.

    - Aday kadro

    Ana Flavia Azinheira, Anabela Cossa, Leia Dongue, Deolinda Gimo, Catia Halar, Cecilia Henriques, Clarisse Machanguana, Odelia Mafanela, Valerdina Manhonga, Filomena Micato, Rute Muianga, Deolinda Ngulela.

    - Maç takvimi

    27 Eylül (14.00): Mozambik - Kanada
    28 Eylül (14.00): Fransa - Mozambik
    30 Eylül (19.00): Mozambik - Türkiye

    2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'na evsahipliği yapacak Türkiye, Grubu'nda Fransa, Kanada ve Mozambik ile karşılaşacak.

    TÜRKİYE

    FIBA dünya sıralamasında 13. sırada yer alan A Milliler, Ankara ve İstanbul'da 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde düzenlenecek şampiyonaya ilk kez katılacak. Son yıllarda katıldığı uluslararası turnuvalarda aldığı başarılı sonuçlarla dikkati çeken Türkiye, evindeki maçlarda seyirci desteğinin de avantajıyla adını finale yazdırmayı hedefliyor.

    "Potanın Perileri"nin kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Deneyimli antrenör Ceyhun Yıldızoğlu yönetimindeki Türkiye, Fransa'da düzenlenen 2013 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası (Eurobasket) finalinde üçüncü olarak Dünya Kupası biletini aldı.

    Şampiyonanın ilk turunda Karadağ, Slovakya ve Ukrayna'nın yer aldığı C Grubu'nda tüm maçlarını farklı skorlarla kazanarak liderliğe uzanan "Potanın Perileri", ikinci turda ise sadece İspanya'ya yenilerek üst tura yükseldi.

    Çeyrek finalde Beyaz Rusya'yı da geçerek adını son 4 takım arasında yazdıran A Milli Takım, yarı finalde evsahibi Fransa'ya yenilerek üçüncülük maçına çıktı. Sırbistan karşısında üstün bir performans sergileyen Türkiye, karşılamayı 92-71 gibi farklı bir skorla alarak FIBA Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

    A Milliler, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası biletini şu sonuçlarla aldı:

    - 1. tur:
    Ukrayna - Türkiye: 52-78
    Türkiye - Karadağ: 66-57
    Türkiye - Slovakya: 66-48
    A Grubu:
    - 2. tur:
    İtalya - Türkiye: 46-66
    Türkiye - İsveç: 72-51
    İspanya - Türkiye: 61-48
    E Grubu:
    Çeyrek final:
    Türkiye - Beyaz Rusya: 55-41
    Yarı final:
    Türkiye - Fransa: 49-57
    Üçüncülük maçı:
    Sırbistan - Türkiye: 71-92

    - Öne çıkan oyuncuları

    Türkiye'nın öne çıkan oyuncuları arasında geçen sezon Galatasaray Odeabank'ın Avrupa Ligi dahil 3 kupaya uzanmasında önemli katkı sağlayan deneyimli oyuncular Işıl Alben ve Nevriye Yılmaz ile Fenerbahçe'de forma giyen Birsel Vardarlı yer alıyor.

    Alben, geçen sezon kulüp ve milli takımda gösterdiği üstün performansın ardından bu sezon Rusya'nın Dynamo Kursk takımıyla sözleşme imzalamıştı. 34 yaşındaki deneyimli pivot Nevriye Yılmaz ise milli takımın pota altındaki skor yükünü uzun yıllardır üstlenen oyuncuların başında geliyor.

    - Dünya Kupası geçmişi

    FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'na ilk kez katılacak Türkiye, uluslararası diğer turnuvalarda son yıllarda gösterdiği performansla daha çok öne çıkıyor.

    İspanya'da 2005'te düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa uzanan A Milliler, 2011 ve 2013'te düzenlenen Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nda ise 2. ve 3. olarak dikkati çekmişti. Londra'da 2012'de düzenlenen Yaz Ollimpiyat Oyunları'nda da 5'incilik elde eden Türkiye, seyirci avantajını da kullanarak Dünya Şampiyonası'nda kupaya uzanmak istiyor.

    - Aday kadro

    Işıl Alben, Bahar Cağlar, Tuğçe Canıtez, Şaziye İvegin Üner, Cansu Köksal, Tuğba Palazoğlu, Lara Sanders, Birsel Vardarlı, Begüm Dalgalar, Nevriye Yılmaz, Tilbe Şenyürek, Esmeral Tunçluer.

    - Maç takvimi

    27 Eylül (19.00): Türkiye-Fransa
    28 Eylül (19.00): Kanada-Türkiye
    30 Eylül (19.00): Mozambik-Türkiye

    FRANSA

    Fransa, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda B Grubu'nda evsahibi Türkiye, Kanada ve Mozambik ile mücadele edecek.

    Türkiye'nin 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde evsahipliği yapacağı şampiyonada FIBA dünya sıralamasında 4. sırada yer alan Fransa, turnuvanın favorileri arasında gösteriliyor. Son yıllarda katıldığı uluslararası turnuvalardaki başarısıyla dikkati çeken "Horozlar"ın, kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Deneyimli başantrenör Valerie Garnier yönetimindeki Fransa, 2013 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası (Eurobasket2013) finalinde İspanya'ya son saniye basketiyle yenilerek altın madalyayı kaçırsa da ikinci olarak Dünya Kupası biletini aldı.

    Evsahipliği yaptığı turnuvanın ilk turunda Büyük Britanya, Sırbistan ve Letonya'nın yer aldığı C Grubu'nda tüm maçlarını farklı skorlarla kazanarak liderliğe uzanan "Horozlar", ikinci turda da rakiplerini zorlanmadan yenerek üst tura yükseldi.

    "Horozlar", şampiyonadaki iddiasını çeyrek finalde İsveç ve yarı finalde Türkiye'yi eleyerek gösterirken, finalde karşılaştığı İspanya'ya son saniye basketiyle 70-69 yenilerek turnuvayı ikinci sırada tamamladı ve FIBA Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

    Fransa, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası biletini şu sonuçlarla aldı:

    - 1. tur:
    Letonya - Fransa: 39-62
    Fransa - Sırbistan: 76-32
    Fransa - Büyük Britanya: 79-47
    Meksika - Arjantin: 78-98
    C Grubu:
    - 2. tur:
    Hırvatistan - Fransa: 70-78
    Fransa - Çek Cumhuriyeti: 64-49
    Beyaz Rusya - Fransa: 50-58
    F Grubu:
    Çeyrek final:
    İsveç - Fransa: 83-87
    Yarı final:
    Türkiye - Fransa: 49-57
    Final:
    İspanya - Fransa: 70-69

    - Öne çıkan oyuncular

    Fransa'nın öne çıkan oyuncuları arasında geçen sezon Fenerbahçe'de forma giyen 1,95 metrelik pivot Isabelle Yacoubou, Amerikan Ulusal Kadınlar Basketbol Ligi (WNBA) takımlarından Atlanta Dream'in oyun kurucusu Celine Dumerc ile Los Angeles Sparks'dan Sandrine Gruda bulunuyor.

    - Dünya Kupası geçmişi

    FIBA Dünya Kupası'nın tecrübeli takımları arasında yer alan Fransa, turnuvada 9. kez yer alacak.

    Turnuvadaki en önemli başarısını 1953'te elde ettiği 3'üncülükle gösteren Fransa, 2012 Londra Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanarak dikkati çekmişti. 2009 ve 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan "Horozlar", son yıllarda uluslararası turnuvalarda gösterdiği başarıyı bu kez FIBA Dünya Şampiyonası'na taşımak istiyor.

    Horozların Dünya Şampiyonası karnesi şöyle:

    1953: Yarı final (üçüncü)
    1964: İkinci tur
    1971: Çeyrek final
    1979: Çeyrek final
    1994: İkinci tur
    2002: Çeyrek final
    2006: Çeyrek final
    2010: Çeyrek final

    - Aday kadro

    Helena Ciak, Ingrid Tanqueray, Paoline Salagnac, Ana Cata-Chitiga, Celine Dumerc, Sandrine Gruda, Endene Miyem, Emilie Gomis, Anael Lardy, Diandra Tchatchouang, Marielle Amant, Gaelle Skrela.

    - Maç takvimi

    27 Eylül (19.00): Türkiye-Fransa
    28 Eylül (14.00): Fransa-Mozambik
    30 Eylül (21.15): Fransa-Kanada

    Mimar hata yaparsa...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow