hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBF'den Fenerbahçe ve Galatasaray'a cevap

    TBFden Fenerbahçe ve Galatasaraya cevap
    expand

    Türkiye Basketbol Federasyonu, Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Liv Hospital karşılaşmasına ilişkin Disiplin Kurulu kararı hakkında bir açıklama yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Malum olduğu üzere TBF Disiplin Kurulu tarafından GALATASARAY SPOR KULÜBÜ yöneticileri hakkında verilen 16.09.2014 tarih ve 395 sayılı karar üzerine kamuoyunda bir takım farklı yaklaşımlar söz konusu olmuştur. Bir kısım çelişkili yorumlar ve doğru olmayan sonuçlar çıkarılmasını önlemek amacı ile aşağıdaki açıklamaların yapılmasına zorunluluk hâsıl olmuştur.

    Bilindiği üzere, ceza hukukunun en temel kriterlerinden biri “suç ve cezanın kanuniliği” ilkesidir. Diğer bir deyiş ile verilen cezanın dayanağının mutlaka mevzuat olması gerekmektedir. TBF Disiplin Kurulu da hukukçu kişilerden oluşmuş ve TBF mevzuatı çerçevesinde “adil ve hukuki” kararlar vermekte, verilen kararların büyük kısmı değerli Hukukçulardan oluşan SGM Tahkim Kurulu tarafından onaylanmaktadır. TBF Disiplin Kurulu tarafından bugüne kadar, keyfi olmayan, mer’i mevzuattan kaynaklanan ve mesnedi Basketbol Yönergelerine dayalı kararlar alınmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anılan olayda da, Galatasaray Spor Kulübü’ne müsabakayı takiben, “Hükmen Yenilgi” kararı verilmiş ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün şampiyonluğu tescil ve ilan edilmiştir. Ayrıca dosya Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş, Kurul, kamuoyuna yansıyan kulüp yöneticilerinin beyanları dahil araştırma yapmış, tüm Galatasaray Spor Kulübü Yöneticilerinin savunmalarına başvurmuş ve yürürlükte bulunan TBF Disiplin Yönergesi hükümleri kapsamında en ağır cezaları vermiştir.

    Diğer taraftan Anayasa ve meri kanunlar dahi dahi, toplumun ihtiyaçları ve sosyal gelişmeler çerçevesinde yenilenmeye ihtiyaç göstermekte ve bilindiği üzere bunlar, ihtiyaçlar dairesinde gözden geçirilmekte ve ilave hükümler getirilmektedir. Basketbol Federasyonu da bu kapsamda her yıl tüm Yönergelerini gözden geçirmekte olup, ilgili Disiplin Yönergesi’nde de önümüzdeki yıllarda uygulanmak üzere, bu tip eylemler karşısında, ağır para cezası, puan silme cezası ve hatta küme düşürme cezası getirilmiştir.

    Önümüzdeki sezonlarda tüm müsabakaların centilmence ve kurallara uygun yapılmasını dilerken, suç teşkil eden eylemler karşısında mevzuata uygun gereken uygulamaların yapılacağını da vurgulamak isteriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Disiplin Kurulu tarafından verilen kararın gerekçesi aynen aşağıdaki şekildedir;

    “Disiplin soruşturmasına esas Müsabaka Değerlendirme Formu ve Maç Kağıdı ile Galatasaray Spor Kulübü’nün yazıları incelendiğinde; 2013 – 2014 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi Play Off Finaline yükselen iki takımdan Galatasaray Liv Hospital takımının, seri 3-3 berabere iken 19.06.2014 tarihinde Fenerbahçe Ülker Sports Arena’da oynanması gereken yedinci müsabakaya çıkmadığı, bu nedenle final müsabakasının oynanmadığı, kupa merasiminin yapılamadığı, müsabakayı izlemek üzere bilet alan seyircilerin, müsabakayı izleyemeden salondan ayrılmak zorunda bırakıldıkları, söz konusu müsabakanın naklen yayınlanamadığı, netice olarak sezonun en önemli müsabakasının oynanamadığı, sonuçta; Türk Basketbolu imajına ve basketbol organizasyonuna zarar verildiği görülmektedir. Bilindiği gibi günümüzde önde gelen basketbol liglerinden olan “Türkiye Basketbol Ligi” seyircisi, sporcusu, teknik ve idari kadroları ve sponsorları ile bir bütün olarak Avrupa’nın, hatta Dünya’nın önemli bir “Basketbol Organizasyonu” konumuna gelmiştir. TBF’nin bu yöndeki olumlu çabalarına karşın, kulüpler arasındaki bir takım çekişmeler neticesi “organizasyonun” zarar görmemesi ve gelebilecek zararların önlenmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu noktadan hareketle; TBF Genel Kurulu tarafından seçilmiş TBF Disiplin Kurulu kararlarına karşı, hukuken SGM Tahkim Kurulu yolu açık iken bunu yapmadan (hukuk yoluna gitmeden) sadece kamuoyu önünde itirazlarını sürdürmek, bu itirazlar çerçevesinde söz konusu Kurulun, kuruluşundan itibaren yürürlükte olan ve defalarca kendi kulüplerine dahi uygulaması yapılan Disiplin Yönergesi hükümlerine karşı tepki gösterilerek, ilk kez uygulanıyor gibi kamuoyunda göstermek doğru bulunmamıştır. Ayrıca MHK tarafından atanan, ülkemizi yurtdışında başarı ile temsil eden FIBA kokartlı bir kısım hakemlerimiz üzerinde, bu müsabaka ile ilgili mesnetsiz ithamlarda bulunulmuş ayrıca halen uluslararası siyasi-ekonomik organizasyonların güvenliğini sağlayan emniyet güçlerini yeterli bulmayan, İstanbul Valiliğince alınan “tedbirlerin en üst düzeyde planlanması ve uygulanmasına” dair kararın ve İstanbul İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda titizlikle alınan tedbirleri yok sayan bir yaklaşım ile, Türkiye Basketbol organizasyonunun en önemli müsabakası olan Türkiye Basketbol Ligi Play Off finaline yukarıda yazılı vb. gerekçeler ile müsabakaya çıkmama yönünde, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu tarafından alınan kararın, TBL basketbol organizasyonuna, dolayısıyla ülkemiz basketboluna, maddi ve manevi anlamda ciddi zararlar verdiği kanaati hasıl olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer taraftan Federasyon faaliyetlerinde yer alan kulüpler, Federasyon tarafından tespit ve ilan olunan şartlarla lige katılmak ve müsabakalara iştirak etmek zorundadırlar. Bu çerçevede TBL Yönetim Esasları Yönergesi’nin 8.1.3 maddesi gereğince, lig başlarken Kulüplerin yazılı taahhütte bulunmaları gerekmekte olup, Galatasaray Spor Kulübü de bu yönde, “katılmaya hak kazandığımız Lig’de Türkiye Basketbol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Ligleri Direktörlüğü tarafından Ana Statü çerçevesinde hazırlanan ve hazırlanacak olan statü, yönerge, talimatların v.b. kuralların belirlediği tüm vecibeleri tamamıyla yerine getireceğimizi, aksi halde mevzuat ve talimatlar gereğince uygulanacak bilcümle yaptırımlara riayet edeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz” şeklinde taahhütname imzalayarak TBF’ye ibraz etmiştir. Yine TBL Yönetim Esasları Yönergesi’nin 10.8. maddesi gereğince, sahaya çıkmama nedenleri, Federasyon tarafından haklı görünmeyen kulüpler, o müsabaka ile ilgili masraf ve organizasyona verdikleri zararlardan dolayı cezalandırılırlar ve ayrıca bu kulüplerin Başkanları da Disiplin Kurulunca cezalandırılır hükmüne amirdir.

    Anlaşılacağı üzere, tartışmalar kararın gerekçesinden ziyade hüküm fıkrasındadır. Hüküm fıkrasında ise aynen;

    “1 - Galatasaray Liv Hospital Takımı’nın müsabaka ortamının hazır olmasına rağmen, “Yönergelere ve verilen taahhütnameye aykırı olarak” sahaya çıkmaması şeklindeki kararın tüm Yönetim Kurulu tarafından alındığının kamuoyuna açıklandığı da dikkate alınarak, anılan karar neticesinde ortaya çıkan eylem karşısında; TBL Yönetim Esasları Yönergesi’nin 8.1.3 ve 10.8 maddeleri ile Yarışma Yönergesi’nin 22.1.1 maddeleri ile Disiplin Yönergesi’nin 11.1, 19 ve 54. maddeleri çerçevesinde

    GALATASARAY SPOR KULÜBÜ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ; ÜNAL AYSAL, ABDURRAHMAN EMİR SARIGÜL, ADNAN NAS, AHMET YÜCE OCAKLI, ŞÜKRÜ ERGÜN, ÜMİT ÖZDEMİR, ÖZKAN OLCAY, SEDAT DOĞAN, NECATİ DEMİRKOL, METE İKİZ, MEHMET SARUHAN CİBARA, MEHMET KARLI, MEHMET EMİN İPEKDOKUYAN, EBRU KÖKSAL, CANDAN ERÇETİN, AKA GÜNDÜZ ÖZDEMİR VE MERAL MERCAN’IN AYRI AYRI İHTAR CEZASI ile tecziyelerine,

    2 - Yukarıda belirtilen ve mesnedi olmayan şekilde TBF mensuplarına yapılan suçlamalar ve neticesinde sportmenliğe aykırı olarak verilen demeç ve yayınlara sebep olarak, basketbol sporunun yayılmasına ve olumlu şekilde ilgi görmesini engelleyen eylem ve demeçleri nedeniyle Disiplin Yönergesinin 11.3, 11.6 ve 18. maddeleri gereğince Kulüp Başkanı Ünal Aysal ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Karlı ve Necati Demirkol’un ayrı ayrı 30’AR (OTUZAR) GÜN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI VE 10.000-TL’ŞER PARA CEZASI ile tecziyelerine, cezanın, eylemin neticelerinin ülke basketbolüne bıraktığı olumsuz izler nedeniyle takdiren 14. madde gereğince ½ oranında arttırılarak neticeten Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Karlı ve Necati Demirkol’un ayrı ayrı 45’ER (KIRKBEŞER) GÜN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI VE 15.000-TL’ŞER PARA CEZASI ile tecziyelerine,

    3 - TBL Yönetim Esasları Yönergesi’nin 10.8. maddesi çerçevesinde haklı bir nedene dayanmaksızın, sahaya çıkmayan kulübün, bu eylemi nedeniyle organizasyona verilen her türlü maddi zararlardan sorumlu tutulmasına, “

    karar verilmiştir.

    Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur

    Türkiye Basketbol Federasyonu"

    Hadise'yi süper minisi zorladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow