hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin batısında kutup görüntüleri

    Türkiyenin batısında kutup görüntüleri
    expand

    İzmir'in Bayındır İlçesi'ne bağlı Alankıyı mahallesi ile mahallenin yayla bölgesinde, hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüş, hayatı dondurdu. Ormanlarda donan çam ağaçları kar ve buzun etkisiyle gövdelerinden kırıldı. Köylülere ait kiraz, ceviz ve kestane ağaçları da büyük zarar gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Orman bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun, kış şartlarında bu tür olayların yaşandığını, ormanlarda zarar tespiti yaptıracaklarını söyledi. Bayındır Alankıyı Mahallesi sakinleri, yeni yıla girdikleri gün daha önce yaşamadıkları soğukların ardından gördükleri manzarayla şaşkına döndü. Sıcaklıkların yüksek derecelerde aniden düşmesiyle, mahallenin yayla kesimindeki çam, kestane, ceviz ve kiraz ağaçları buzdan heykele döndü. Esnekliğini yitiren, kar ve buzun ağırlığına dayanamayan ağaçların bir bölümü dallarından, bir bölümü da gövdesinden kırıldı. Bazı ağaçların üzerine devrildiği çatılarda da zarar meydana geldi.

    Bakanlıktan 81 il müdürlüğüne dershane genelgesi

    Sarkıtlar elektrik tellerini koparttı

    Bunların yanı sıra köylülere ait bahçelerin çevresindeki tel örgüler de buzla kaplandı. Elektrik telleri üzerine de 20 cm'yi bulan sarkaçların ağırlığından koptu. Köylülere korku dolu anlar yaşatan elektrik kabloları, yetkililerin bölgeye giden enerjiyi kesmesiyle rahat bir nefes aldı. Köylülere şaşkına çeviren bu olayda tek sevindirici olan ise, can kaybının ve yaralanmanın yaşanmaması oldu.

    Belediye başkanı yardıma gitti

    Yollardaki dona karşı da ekiplerin tuzlama çalışması yapmasının ardından Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli de, bölgeye gitti, köylülere yardım sözü verdi. Yaşadıklarına şaşırdıklarını söyleyen Alankıyı Mahalle Muhtarı Nezih Kavaklı ise, kiraz ağaçlarının, babalarından kalan asırlık ceviz ve kestane ağaçlarınını büyük zarar gördüğünü, zarara uğradıklarını, bankalardan çektikleri kredileri nasıl ödeyeceklerini düşündüklerini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haşim Kılıç'tan baraj açıklaması

    Orman müdürlüğü tespit yaptıracak

    İzmir Orman bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun konuyla ilgili açıklama yaptı. Çolak, kış şartlarında bu tür olayların yaşandığını, zarar tespiti yaptıracaklarını söyledi. Tacettin Çolak, "Kış şartlarında normal, çok kar yağdığında ve don olduğunda kırılmalar yaşanıyor. Çam ormanlarında da zarar var. Bundan sonra tespit yapıp o ağaçları toplayacağız. İki gün önce yaşanan aşırı soğuk ve fırtına bunların yaşanmasında etkili oldu. Bu ağaçlar da, bu bölgenin iklimine uyumlular. Böyle ani soğuklarda, bunlar yaşanıyor" dedi.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow