hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs olayları için suç duyurusu

    1 Mayıs olayları için suç duyurusu
    expand

    DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'ın oluşturduğu 1 Mayıs 2014 komitesi, 1 Mayıs'ta çıkan olaylarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu grup Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Adliyenin C kapısı karşısındaki merdivenlerde "1 Mayıs" yazılı pankart açıp basın açıklaması yapan grup adına Arzu Çerkezoğlu konuştu.

    "15 milyon İstanbulluya işkence çektirdiler"

    "AKP hükümeti 2014 1 Mayıs'ını baskıyla, zulümle, şiddetle, kan dökerek kutladı" diyen Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti:

    "39 bin polis ve 50 TOMA'yla Taksim 1 Mayıs Alanı'nı abluka altına aldılar.  Emekçilere barikatlar kurup, gaz bombaları, plastik mermiler, coplar ve basınçlı kimyasal sularla saldırdılar ve en az 60 insanın yaralanmasına neden oldular.  260 kişi gözaltına aldılar, birçoğuna işkence yaptılar, hukuksuz bir şekilde gözaltında tuttular. Peki neden? Dediler ki '1 Mayıs Taksim'de kutlanırsa kent yaşamı olumsuz etkilenir, trafik aksar' Kent yaşamı olumsuz etkilenmesin, trafik aksamasın gerekçesiyle insanların evlerine, işlerine, hastanelere gitmesini engellediler. Karşı çıkanı gaza boğdular, dövdüler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 milyon İstanbulluya işkence çektirdiler. Dediler ki, '1 Mayıs Taksim'de kutlanırsa, provokasyon olur, kamu düzeni bozulur' Kamu düzeni bozulmasın gerekçesiyle evlere, hastanelere gaz bombası attılar, tepki gösteren hasta yakınlarına plastik mermi yağdırdılar"

    1 Mayıs 2014 komitesini oluşturan kurumlar, DİSK-KESK, TMMOB ve TTB olarak  hesap sorma sürecini başlattıklarını ifade eden Çerkezoğlu, "Başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere, 1 Mayıs'ta yurttaşların haklarını kullanmasını zorla engelleyerek suç işleyen, İstanbul halkının en temel özgürlüklerini engelleyerek işkence çektiren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Mahkemelerin AKP'nin baskı ve sindirme politikalarına teslim olmadan, hukukun gerektirdiği biçimde davranması için sürecin takipçi olacağımızı duyurmak istiyoruz" diye konuştu.

    Dilekçeden

    Açıklamanın ardından Çerkezoğlu ve yanındakiler, DİSK'in avukatlarıyla birlikte adliyeye geçerek hazırladıkları ortak suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundular.

    DİSK'in yanı sıra Kamu Emikçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) şikayetçi örgütler ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Özdemir Aktan'ın da mağdur olarak yer aldığı dilekçede, Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Arınç, İçişleri Bakanı Ala, İstanbul Valisi Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Altınok'tan "şüpheli" sıfatıyla bahsedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dilekçede, "temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı olarak engelleyen, bu amaçla ölçüsüz güç kullanan, çok sayıda kişinin sağlığının bozulmasına ve yaralanmasına yol açan, genel güvenliği tehliyeke düşüren ve görevini kötüye kullanan şüpheliler hakkında gerekli soruşturma yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını müvekkiler adına diler ve isteriz" ifadeleri kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow