hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    12 yaşında annesine "ebelik" yaptı

    12 yaşında annesine ebelik yaptı
    expand

    Kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan Çaldıran ilçesine bağlı Sarıharman köyünde yaşayan 12 yaşındaki kız çocuğu, köye ulaşamayan doktorun telefonla yönlendirmesiyle annesine doğum yaptırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarıharman köyünde yaşayan ve altıncı çocuğuna hamile olan Saliha Ayaz (35), gece saatlerinde aniden rahatsızlandı.

    Doğum sancısı başlayan Ayaz'ın yakınları sağlık ekiplerinden yardım istedi. 112 Acil Sağlık ekipleri ihbar üzerine yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan köye gitmek üzere yola çıktı.

    Bu sırada kadının doğumunun başladığı bilgisini alan Van 112 Komuta Kontrol Merkezinde nöbetçi doktor İbrahim Hakkı Sağol, evde bulunan 12 yaşındaki Hatice Ayaz'ı annesine yardımcı olması için telefonla yönlendirdi.

    Ayaz, doktor ve acil tıp teknisyenin yönlendirmesiyle annesine doğum yaptırdı. Sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getiren anne Ayaz'ın doğum sonrası kanamasının durmaması üzerine, Hatice bu kez ekiplerin yönlendirmesiyle annesinin kanamasını da durdurdu.

    İhbardan 5 saat sonra köye ulaşan 112 ekibi anne ve bebeği ambulansla Çaldıran Devlet Hastanesine ulaştırdı.

    "Murat" adı verilen bebek ve anne Ayaz, hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

    "Hayali doktor olmak"

    Anne ve bebeği ziyaret için köye giden Dr. Sağol, aileyi ziyaret ederek, doğumu gerçekleştiren Hatice'yi tebrik etti.

    Hatice Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece geç saatte annesinin doğum sancısının başladığını ve bunun üzerine 112'yi arayıp yardım istediğini söyledi.

    İlkokul birinci sınıftan beri doktor olmak istediğini belirten Ayaz, şöyle konuştu:

    "Gece annem rahatsızlandı. Aradık ambulans gelemedi çünkü kar yağışından dolayı yollar kapalıydı. Daha sonra 'helikopter gelecek' dendi ama hava şartları kötüydü ve o da gelemedi. Telefonla doktora annemin ağrılarının arttığını ve doğumun yaklaştığını söyledik. Bir hemşire abla ve doktor, bana yapmam gerekeni anlattı. Ben de onların söylediğini uyguladım. Kardeşimi dünyaya sağlıklı bir şekilde getirdik. Ancak bu kez bebek ağlamıyordu ve yine bana ne yapmam gerektiğini anlatılar. Kardeşim ağladı. İyi olduğunu söylediler ama annemin kanaması vardı ve durmuyordu. Yine onların anlattığı şekilde anneme yardımcı olarak kanamayı durdurduk."

    Tüm söylenenleri başarıyla uygulayan Ayaz, daha sonra köye gelen ambulansın annesini ve kardeşini hastaneye ulaştırdığını, annesinin ve kardeşinin 2 gün sonra eve sağlıklı şekilde döndüğünü anlattı.

    Ayaz, "Annemin ve kardeşimin hayatını kurtardığım için çok mutluyum. İlkokula başladığımdan bu yana hep doktor olmak istemişimdir. İnşallah okuyup doktor olacağım. Annemin doğumunu gerçekleştirerek ilk testimi başarılıyla tamamladım" diye konuştu.

    Baba Nusrettin Ayaz ise eşinin doğumu boyunca telefonun hep açık olduğunu ve ekiplerin kızını yönlendirdiğini söyledi.

    Ayaz, "Doktor beye çok teşekkür ediyorum. Allah ondan razı olsun. Eşim ve çocuğum, Allah'ın ve onun sayesinde kurutuldu" dedi.

    "Kızlar söylediklerimizi ebe gibi uyguladı"

    112 ekipleri olarak günde yüzlerce hayat kurtardıklarına dikkati çeken Dr. Sağol da ihbarı aldıkları gün kentte yoğun kar yağışı olduğunu ifade etti.

    Sağol, çağrıyı aldıktan sonra vakayı değerlendirdiklerini ve yolların kapalı olması nedeniyle çaresiz kaldıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

    "Evde 12 ve 15 yaşlarında iki kız çocuğu vardı. Arkadaşımız bu kızlardan yardım istedi. Telefona geçen Hatice'ye, adeta bir ebe gibi ne yapması gerektiğini anlattık. Kızlar doğumu gerçekleştirdi. Söylediğimiz her şeyi uygulayarak, bebeği ve annelerini kurtardılar. Bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi bizim için en güzel hediyeydi. Kurduğumuz iletişimle anneyi ve bebeği kurtardık."

    Ailenin mutluluğunun ve bebeğin sağlıklı olmasının kendilerine moral verdiğini dile getiren Sağol, "112 ekipleri olarak günde yüzlerce hayat kurtarıyoruz. Bizim için onların iyi olması en büyük hediye" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow