hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    17 Aralık operasyonunun savcıları görevden alındı

    17 Aralık operasyonunun savcıları görevden alındı
    expand

    İstanbul Adliyesinde görev değişiklikleri devam ediyor. Aralarında Ergenekon davasına bakan savcıların da bulunduğu 90 savcının görev yeri değişti. Ayrıca, "17 Aralık" soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Mustafa Erol dosyadan alındı. Dosyada sadece savcı Ekrem Aydıner kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Adliyesinde görev değişiklikleri devam ediyor. Aralarında Ergenekon davasına bakan savcıların da bulunduğu 90 savcının görev yeri değişti.

    "17 Aralık" soruşturmasını yürüten 4 savcıdan 3'ü de dosyadan alındı. 16 Ocak'ta Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Hadi Salihoğlu geçen hafta basın mensuplarıyla yaptığı tanışma toplantısında, "Buraya geldiğimiz belli olsun. Esaslı görev değişiklikleri yapacağız" diye açıklama yapmıştı.

    Tek savcı kaldı

    Salihoğlu, ilk görev değişikliklerini yaptı. Üç bakan çocuğu ile iş adamları Rıza Sarraf ve Ali Ağaoğlu'nun da şüphelileri arasında bulunduğu "17 Aralık" soruşturmasına bakan Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosunda görevli savcı Celal Kara ile Memur Suçlarına bakan Mehmet Yüzgeç'in görev yerleri değiştirildi. Eski Başsavcı Turan Çolakkadı tarafından sonradan görevlendirilen Mustafa Erol da 17 Aralık dosyasından alındı. Celal Kara, İnfaz-İlamat Bürosu'nda İnfaz Savcısı olarak görevlendirildi.

    Soruşturmada sadece savcı Ekrem Aydıner kaldı. Dosyaya yeni savcılar görevlendirilip görevlendirilmediği konusunda bir açıklama yapılmadı.

    17 Aralık operasyonu

    17 Aralık'ta, savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, bir buçuk yıldır yürüttükleri yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında operasyon düzenlemişti. Operasyonda, eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın oğulları gözaltına alınmıştı. Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan tutuklanmıştı. Dosyada daha sonra, Savcı Mustafa Erol ve Savcı Ekrem Aydıner de görevlendirilmişti. Görevden alınan savcılar Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç'in iddianameyi bitirmek üzere oldukları öğrenildi.

    Sarraf kararına itiraz etmişti

    Bu arada Savcı Celal Kara'nın, Rıza Sarraf'ın mal varlığına konulan tedbir kararının mahkeme tarafından kaldırılmasına da itiraz ettiği kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adliyede değişiklik yaptı

    Öte yandan İstanbul Başsavcılığı görevine atanan Hadi Salihoğlu, görevi devraldıktan 9 gün sonra adliyede değişiklikler yaptı.

    192 savcının görev yaptığı İstanbul Adalet Sarayı'nda Başsavcı Salihoğlu, çok sayıda savcının görev yerini değişitirirken, hali hazırda görev yapan bazı savcılara da ek görevler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göreve geldiğinde esaslı görev değişiklikleri yapacağını söyleyen Salihoğlu, 'Teknik Büro' adında yeni bir büro kurdu.

    "Çalışma Talimatı ve Yeni İş Bölümü Değişikliği" başlığı altında yazılan talimat yazısı başsavcı vekilleri ve savcılara gönderildi.

    Altında Başsavcı Hadi Salihoğlu'nun imzasını taşıyan talimat yazısında adliye bünyesinde 'Teknik Büro' adı altında yeni bir büro kurduğunu açıklandı.

    Talimata, göre teknik ve fiziki takip yaptırmak isteyen bir savcının, suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka suretli delil elde edilmesi imkanının olmaması halinde soruşturma savcısı teknik ve fiziki takip istemini Teknik Büro'ya iletecek ve gerekçelerini de açıklayacak. Talebin uygun olup olmadığına teknik büro da görevli savcı karar verecek.

    Teknik Büro savcısı kararı yerinde bulursa dinleme ve izleme talebi mahkemeye iletilecek.

    Talimatta, "Tüm bürolarda CMK'nın 135,137,139 ve 140. Maddeleri gereğince teknik ve fiziki takip yapılacak ve gizli soruşturmacı atanacak soruşturma evraklarında tek bir cumhuriyet savcısının sorumluluğunda ve belirli katipler görevlendirilerek teknik ve fiziki takip işlemleri ile gizli soruşturmacı atanma işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Teknik Büro adında yeni büro kurulmuştur' denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki büro genel soruşturmaya bağlandı

    1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe konan çalışma talimatını değiştiren Salihoğlu, Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Soruşturma Bürosu ile Malvarlığına Karşı Suçlar Soruşturma Bürosunu kapattı.

    Bu iki büro Genel Soruşturma Bürosu adı altında birleştirildi.

    Yeni talimata göre, eski Başsavvcı vekili Ali Güngör'ün başında bulunduğu Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, eski Başsavcı vekili Zekeriya Öz'ün başında bulunduğu Kaçakçılık-Nakrotik Suçlar Soruşturma Bürosu ve eski Başsavcı vekili Fikret Seçen'in başında bulunduğu Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tek bir çatı altında toplandı.

    Bu büroların görev alanını giren suçların birbirine yakın ve ilgili olduğunu belirten Başsavcı Salihoğlu, bu üç büronun 'Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu' adı altında birleştirilmesine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu büro ayrıca, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda düzenlenen suçlara da bakacak. 'Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu" ve yeni kurulan Teknik Büro'nun başına Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı getirildi. Teknik Büro'da Selamettin Celep Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirildi.

    Örgüt suç evrakları doğrudan savcıya gitmeyecek

    Başsavcı Salihoğlu, bürolara gelen evraklardan 'örgütlü suç kapsamında' olan evraklarında doğrudan savcılara gitmesini de yasakladı.

    Yeni talimata göre Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na gelen evraklardan 'örgütlü suç kapsamında olanlar' otomatik tevziye tabi tutulmadan, önce ilgili Cumhuriyet Başsavcı vekili tarafından incelenecek.

    Bürodaki cumhuriyet savcısına bizzat başsavcı vekili tarafından verilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow