hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    24 Kasım Öğretmenler Günü doodle oldu

    24 Kasım Öğretmenler Günü doodle oldu
    expand

    Google, özel günler için hazırladığı doodle görsellerine bir yenisini daha ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün 24 Kasım Öğretmenler günü. Dünyanın en büyük arama motoru Google da öğretmenleri unutmadı. Google ana sayfasında Öğretmenler Günü'ne özel bir doodle hazırladı.

    Öğretmenler Günü'nün tarihçesi

    Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

    Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

    5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.

    Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de Öğretmenler Günü

    İilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanan Türkler 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakarak Arap alfabesine geçmiştir.

    29 Ekim 1923'te kurulan Cumhuriyet ile birlikte  1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur.

    24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.

    Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

    Philae doodle oldu

    Siz bir Google Doodle uzmanı mısınız?

    Google'dan Lev Tolstoy doodle'ı

    Kemal Sunal doodle oldu

    Berlin Duvarı'nın yıkılışı için video doodle

    Google Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow