hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    30 Mart'tan 10 Ağustos'a... İşte iki seçimin analizi!

    30 Marttan 10 Ağustosa... İşte iki seçimin analizi
    expand

    Başbakan Erdoğan, 30 Mart seçimlerinde AK Parti'nin aldığı oy sayısını korudu, katılım düşük olunca oranını da artırdı. Çatı bloğunun adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP-MHP toplam oylarının toplamının altında kaldı. Selahattin Demirtaş ise 30 Mart'ta BDP-HDP'nin aldığı oylanı üzerine çıktı, oranı da artırmayı başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    30 Mart yerel seçimlerinde katılım oranı 89'du. Bu seçimde katılım oranı yüzde 75 seviyesinde oldu.

    Başbakan Erdoğan 10 Ağustos'ta 20 milyonun üzerinde bir oy aldı. Bu rakamla 30 Mart'ta AK Partinin aldığı oyları korumuş oldu.

    Çatı bloğunun adayı olarak 14 partinin desteği ile yola çıkan Ekmeleddin İhsanoğlu yaklaşık 15 buçuk milyon oy aldı. Bu rakam çatı bloğunun yerel seçimde aldığı oyların yaklaşık 4 milyon oy gerisinde.

    AK Parti 30 Mart'ta yüzde 45 oy almıştı. Erdoğan, sayı olarak oylarını artırmasa da katılım daha düşük olduğu için oran olarak 30 mart'ın üzerine çıkmayı başardı.

    Katılım oranı ve adayların aldığı oylara bakıldığında CHP seçmeninin bir kısmının tatilini yarıda kesmediği, MHP seçmeninin de özellikle Orta Anadolu'da İhsanoğlu yerine Tayyip Erdoğan'a oy verdiği görüldü. Rakamlar, çatı bloğu adayı İhsanoğlu'nun en çok oy kaybettiği yerlerin MHP'nin kaleleri olduğunu ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'dan balkon konuşması

    HDP-BDP 30 Mart'ta 2 milyon 900 bin oy almıştı. Selahattin Demirtaş bu oyların üzerine 1 milyon daha ekledi ve 3 milyon 900 bin rakamına ulaştı. Böylece 30 Mart'ta 6 buçuk olan oy oranını bu seçimde yüzde 9,8'e yükseltti.

    CHP seçmeninin bir kritik tercihi de İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerdeydi. İzmir'de İhsanoğlu, CHP ve MHP'nin toplam oylarını korumayı başardı. Ama her iki ilde de sürprizi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, İzmir'de HDP'nin oylarını yüzde 7.9'a, İstanbul'da da yüzde 9.1'e yükseltti ve yerel seçim verilerinin çok üzerine çıktı.

    Kılıçdaroğlu şimdi ne yapacak?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow