hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    38 kişinin öldüğü bombalamada zaman aşımı doluyor

    38 kişinin öldüğü bombalamada zaman aşımı doluyor
    expand

    Şırnak'ın Kuşkonar ile Koçağılı Köyü'nün 1994 yılında savaş uçaklarınca bombalaması sonucu 38 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır'daki 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri savcılığının, şüphelilerden birinin emekli general olması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdiği ortaya çıktı. Soruşturmada zaman aşımı süresinin 26 Mart'ta dolacağı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuşkonar ve ve Koçaağıllı köylerinin 26 Mart 2004 tarihinde bombalanarak 38 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır'daki Terörle Mücadele Kanunu ile yetkili Cumhuriyet savcılığının görevsizlik kararı vererek, dosyayı gönderdiği 2'nci Hava Kuvveti Komatanlığı Askeri Savcılığı'nın yetkisizlik kararı verekek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri savcılığına gönderdiği belirlendi.

    Köylülerin avukatı, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, zaman aşımı 26 Mart'ta sonuçlanacak dosyanın 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri savcılığınca şüpheliler arasında emekli General Hasan Kundakçı'nın bulunması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderdiğini söyledi.

    Avukat Elçi, 26 Mart tarihine kadar dava açılmaması durumunda dosyanın zaman aşımına uğrayacağını vurguladı.

    Cumhuriyet Savcılığı tarafından görevsizlik kararı verilerek 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilen fezlekede 'şüpheli' olarak dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, rütbeli askerler Adnan Karaardıç, Metin Hazar ve İbrahim Erge'nin adı yazılmıştı. Sivil savcılık, dosyanın üzerine ise zaman aşımının biticeği tarih olarak '26 Mart 2014'ü yazmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rekor tazminat

    Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu Kuşkonar Köyü'nde 25, bu köye 8 kilometre uzaktaki Koçağılı Köyü'nde ise 13 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili Türkiye'yi, suçlu bulmuştu.

    Mahkeme, Türkiye'yi 'Hava saldırısı emri vermek', 'Yeterli soruşturma yapmamak', 'İnsan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak' ve 'Uçuş kayıtlarını gizlemek' suçlamalarıyla yakınları ölen ailelere 2 milyon 305 bin Euro tazminat ödemesini kararlaştırmıştı. Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığının bazı hususlardaki uyarısını da dikkate alarak karara itiraz etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow