hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özgürlükleri için yürüdüler

    Özgürlükleri için yürüdüler
    expand

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kadıköy Meydanı'nda yaklaşık 3 bin kadının katıldığı mitingle kutlandı. Kutlamaya katılan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ile Mücelle Yapıcı birer konuşma yaptı. Kardeş Türküler'in kadın üyeleri de mini bir konser verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, "8 Mart Kadın Platformu" tarafından İstanbul'da düzenlenen mitingle kutlandı. Etkinliğe, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Feminist Kolektif, Barış Anneleri, Gökkuşağı Derneği, Anarşist Kadınlar ile HDP, ÖDP ve Devrimci İşçi Partisi'nden kadınların da aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin önünde toplanan kadınlar, buradan mitingin yapılacağı Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

    Sloganlarla yürüdüler

    "Emeğimiz, bedenimiz, kadınlığımız bizimdir", "Yaşasın 8 Mart, yaşasın emeğimiz, yaşasın mücadelemiz", "Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz", "Kadınlar özgür olursa dünya yerinden oynar", "Jin Jiyan Azadi" sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşte, Abdullah Öcalan lehine de sloganlar atıldı. Gruptan bazı kadınlar, geçtiğimiz yıl Paris'te öldürülen KCK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylemez'in fotoğraflarını taşıdı. Polisin bariyerlerle koruma altına aldığı miting alanına basın mensubu dışında  erkekler alınmadı. Bazı kişilerin ellerinde ayakkabı kutuları taşıdığı dikkat çekti.

    Mitingte ilk konuşmayı 8 Mart Kadın Platformu adına Zeynep Derya Yıldız yaptı. 8 Mart'ın bundan 157 yıl önce kadınların canları pahasına 8 iş saati için direndikleri gün olduğunu vurgulayan Yıldız, "Erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı özgürlüğümüz ve kurtuluşumuz için mücadele günü. 8 Mart kadınların ezilmeye, sömürülmeye, eşitsizliğe karşı isyan ve direniş günüdür" dedi.

    Yıldız'dan sonra platforma Mücella Yapıcı çıktı. Gezi Parkı iddiannamesinin zanlısı olan Yapıcı, "Ben hepiniz gibi sade bir kadınım. Ne yazık ki profesör, doktor olamadım. Bu lakabı bana Tayyip verdi. Sonra da 'örgüt lideri' dedi. Ben, bütün kimliklerimden kurtularak, sadece bir kadın, ama feminist ve sosyalist bir kadın olarak burdayım. Erkeklikle hesaplaşmayan hiçbir parti, hiçbir siyasi görüş devrim yapamaz" diyerek, tüm kadınların gününü kutladı.

    Kardeş Türküler'den mini konser

    Mücella Yapıcı'nın konuşmasından sonra, Kardeş Türküler müzik topluluğunun kadın üyeleri, alanda toplanan kadınlara mini bir konser verdi.
    Mitinge katılan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel de, etkinliğe katılan kadınlarla birlikte halay çektikten sonra, platforma çıkarak konuşmasını yaptı. Kadınlar olarak 1 Mart'tan bu yana alanlarda olduğunu belirten Tuncel, "Asıl selamı 8 Mart'ı politikleştiren kadınlar hak ediyor. Rosa Lüxemburg'lar, Sakine Cansız'lar hak ediyor. 8 Mart'ı politikleştiren devrimci kadınlara, sosyalist kadınlara, feminist kadınlara selam olsun" dedi.

    Kadınların siyasette sadece yüzde 14, istihdamda da yüzde 30 oranında temsil edildiğini anlatan Sebahat Tuncel, "Bu bizim kaderimiz değil. Biz gördük ki kadınlar karar mekanizmalarında oldukça, kadınlar mücadelenin içinde oldukça değişim oluyor, devrim oluyor arkadaşlar" dedi.

    Erkeklere çağrı

    "Erkek arkadaşlarımıza diyorum ki; eğer kadınla yoldaş olacaksan, kadına saygı duymayı bileceksin. Bir günümüz var, o günü size vermeyiz" diyen Tuncel, "8 Mart bizimdir, bizim kalacak. Erkeklerin özgürlüğünün yolu kadınların özgürlüğünden geçer" dedi.

    Kadına yönelik şiddeti de eleştiren Tuncel, kadının toplumsal alanda ikincil durumda olduğunu söyledi. Tuncel, "Kadına yönelik şiddet, kadının ikincil durumu, mücadele alanımızdır. Kadın mücadele ettikçe daha da güzelleşiyor" dedi.

    30 yıldır bir savaş yaşandığını, 1 yıldır da çatışmaların durduğunu hatırlatan Tuncel, "Bir yıldır cenaze gelmiyor. Ama barış da gelmiş değil hâlâ.  Barış için, özgürlük için her zamankinden daha çok çalışacağız. Barış karşıtları çözüm sürecinin baltalanması için önce kadınları vurdular. Hem de Avrupa'nın göbeğinde" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow