hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ve NATO'dan Türkiye'ye kritik ziyaret

    ABD ve NATOdan Türkiyeye kritik ziyaret
    expand

    Ankara, IŞİD'e karşı atılacak adımlar konusunda 2 önemli heyeti ağırlamaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile Allen'ın yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk yarın Ankara'ya geliyor. NATO'nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de 2 günlük ziyaret için Türkiye'de olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süredir IŞİD'e karşı koalisyonda hangi ülkenin ne rol alacağını belirlemek üzere bölge ülkelerini ziyaret eden General Allen ve Büyükelçi McGurk'ün Ankara'da üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.

    Görüşmelerde, Ankara'nın güvenli bölge uçuşa yasak bölge ve IŞİD'in yanısıra Esad'ın hedef alınması talepleri gündemde olacak
    Türkiye'nin koalisyonda askeri dahiliyetinin ne olacağı, incirlik üssü, suriye'deki ılımlı muhaliflerin desteklenmesi de ele alınacak.

    Ayrıca yabancı savaşçıların akışının engellenmesi, teröristlerin finansmanı ve aşırılık ideolojisiyle mücadelede masadaki başlıklar arasında.

    Ve bir başka önemli ziyaret... Göreve başlamasından 10 gün sonra NATO Genel Sekreteri geliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefik ülkelerin başkentlerine gerçekleştireceği ilk grup ziyaretler çerçevesinde 9-10 Ekim'de  Türkiye'de olacak.

    Göreve başladığı gün "Türkiye'ye saldırı olması halinde NATO 5'inci maddeyi kullanır, ortak yanıt verir" diyen, sonrasında da "Gerekirse Türkiye'nin güvenliğini korumak amacıyla, ittifakın, kara birliklerini türkiye'ye yönlendirme gibi bir olasılığı var" mesajı veren Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile görüşecek.

    FT: "Türkiye IŞİD konusunda kaçamak oynamaya son vermeli"

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşmelerde, Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da artan istikrarsızlık ile Ukrayna'daki son durumun ele alınması; Galler zirvesi kararları ışığında, NATO'nun gündemindeki diğer belli başlı konular hakkında etraflı görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir" denildi.

    NATO Genel Sekreteri 10 Ekim'de Gaziantep'te konuşlu ABD patriot birliğini de ziyaret edecek.

    IŞİD hedeflerine hava saldırıları sürüyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow