hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkındaki fezlekeyi doğruladı

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkındaki fezlekeyi doğruladı
    expand

    İzmir'de yürütülen liman operasyonu nedeniyle savcıyı arayarak, "soruşturmayı durdurmasını" istediği ileri sürülen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında savcılarca fezleke hazırlandı. Bakan Bozdağ, fezleke hazırlandığını doğrulayarak, "İki tane savcımız böyle bir tutanak tutmuşlar" dedi. Bozdağ, İzmir dışında TIR aranması olayına ilişkin Adana'daki savcı tarafından da hakkında tutanak tutulduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanlığı Müsteşarının İzmir'deki liman operasyonunu yürüten savcıyı telefonla araması konusunda Samsun'a atanan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı, Müsteşar hakkında, soruşturmayı yürüten savcı da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında soruşturmayı etkilemeye çalışmak suçlamasıyla fezleke hazırladı. TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da haklarında fezleke hazırlanmasını doğruladı.

    Adalet Bakanı ve müsteşarı hakkında fezleke

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden, İzmir Liman İşletmesi'ne yönelik operasyonun ardından Samsun'a atanan Başsavcı Hüseyin Baş'ın Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek hakkında fezleke hazırlayıp HSYK'ya gönderdi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ali Çelik de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında soruşturmayı etkilemeye çalışma suçlamasıyla fezleke hazırlayıp gönderdi.

    Kılıçdaroğlu Meclis'te okudu

    Samsun Bölge Adliye Mahkeme Başsavcılığı'na atanmasına rağmen halen İzmir'deki makamında bulunan ve önümüzdeki hafta ayrılması beklenen Başsavcı Hüseyin Baş, geçtiğimiz 7 Ocak'da hazırladığı tutanakla Türkiye'nin gündemine gelmişti. Baş'ın HSYK'ya gönderdiği tutanağı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında "Dehşet verici belge" diye okumuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Müsteşar arayıp, 'soruşturmayı durdur, savcıyı görevden al' dedi"

    Tutanakta, Başsavcı Baş, 7 Aralık'ta İzmir'de Liman İşletmeleri'ne yönelik yolsuzluk operasyonundan bir gün önce Adalet Bakanı Müsteşarı İpek'in kendisini iki kez telefonla aradığını, soruşturmayı durdurmasını, ilgili savcıyı görevden almasını istediğini belirtmişti. Baş'ın bu konuda sadece tutanakla yetinmediği ve Müsteşar İpek hakkında "Tehdit ve hakaret" suçlamasıyla fezleke hazırlayıp, HSYK'ya gönderdi. Baş gazetecilerin bu konudaki görüşme taleplerini geri çevirdi.

    Bakan için de de fezleke

    Bu arada, İzmir Liman İşletmesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çelik'in de, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında, "Devam eden soruşturmayı etkilemeye çalışmak" suçlamasıyla fezleke hazırlayıp HSYK'ya gönderdiği öğrenildi.

    Bozdağ'a soruldu, basına yansımasından duyduğu rahatsızlığını anlattı

    Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. "CHP'nin hakkınızda bir fezleke hazırlandığına yönelik iddiası var. Ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

    "Eksik söylemişler. Demek ki öbürünü ayrı konuşacaklar. Şu anda CHP'ye servis yapan anlaşılan önemli kaynakları var. Servis yapıyorlar anlaşılan. Fakat ben şunu söyleyeyim. Bir görüşmem var. Benim görüşmem tamamiyle hukukun uygulanması, hukuka uyulması, hukukun dışına çıkılmaması, insanların lekelenmeme hakkına riayet edilmesi, soruşturmanın gizliliğine ilişkin yasal hükümlerin ve anayasal teminatların dikkate alınması. Şu anda bir soruşturma yürüyor. Soruşturma gizli ama medyada soruşturmanın kapsamına dair her şey yer alıyor. Bu tabii yasaların çizdiği sınırlar dışında bir durum. Soruşturmanın gizliliğine herkesin uyması lazım. Buna en fazla uyması gerekenler de soruşturmayı yürütenlerdir. Soruşturmanın gizliliği sadece delilleri bulmak veya faile ulaşmak için değildir. Aynı zamanda insanların lekelenmeme hakkına riayet etmek, insanların onurunu korumak içindir. Medya eşliğinde soruşturma yürüyor olması ve bu soruşturma kapsamında ne varsa soruşturmanın gizliliğine rağmen buralarda yer alması doğru bir şey değildir. Bu nedenle hukuka uygun soruşturmaların yürümesi... Tabii nereye kadar gidecekse elbette oraya kadar gitsin. Ama soruşturmalar yürürken de hukuka uygun kanunların çizdiği çerçeve içinde yürümesini, biz buna riayet edilmesini konuştuk."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Başsavcıya baskı yapmam söz konusu değil"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ, başsavcıya herhangi bir baskı yapmasının söz konusu olmadığının altını çizerek, "Böyle bir şey aklımın ucundan dahi geçmez, geçmesi de mümkün değil. Ben böyle bir şeyin olmasına kendim de müsaade etmem, başkalarının yapmasına da izin vermem" diye konuştu.

    Böyle bir şey olamayacağını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

    "Ama pek çok soruşturma olduğu zaman insanlar 'Adalet Bakanı nerede' diye söylüyor. İnsanların hakkı, hukuku çiğnenirken böyle bir noktada bizim söylediğimiz soruşturmanın gizliliğine riayet edilmesi, insanların lekelenmeme hakkının gözetilmesi, insanların onur ve haysiyetini koruyarak soruşturmanın yürütülmesi konusunda hassasiyet gösterilmesidir. Benim Adalet Bakanı olarak insanların onurunun haysiyetinin korunması, soruşturmanın gizliliğine riayet edilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesini istemem kadar doğal bir şey olamaz. Her vatandaş bunu isteyebilir, Bekir Bozdağ da bunu isteyebilir. Şimdi servisçileri şu anda belki eksik yapmışlardır. Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile de benim böyle bir konuşmam var. Onlara gerek kalmadan ben buradan onu da size söyleyeyim."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Suç oluşturacak bir şey yok"

    "Fezleke ayağı doğru mu?" sorusuna Bozdağ, "İki savcı da bir tutanak tutmuşlar, gönderdiler" karşılığını verdi.

    Söylediklerinin kesinlikle yasalar dışında bir şey olmadığını ifade eden Bozdağ, "Herhangi suç oluşturacak bir şey kesinlikle yoktur. Yargı görevini yapana 'görevini yapma' diye bir talimatım asla yoktur. Kaldı ki soruşturmayı yürütenler ayrı kişiler. Biz sadece başsavcıyla, bizim insanların hukukuna riayet ederek, soruşturmaya ilişkin ceza muhakemesi ve ceza hukukunun ortaya koyduğu kurallara, anayasa ve yasalara uygun olarak yürütülmesini ve bu konuda hassasiyet gösterilmesini istiyoruz" dedi.

    "Camiadan mı servis ediliyor..."

    Bundan daha doğal bir şey olamayacağını vurgulayan Bozdağ, bunu birilerinin sanki yargı görevine baskı gibi takdim ettiğini kaydetti. Bozdağ, "Bekir Bozdağ yargı görevini yapanlara hiçbir zaman baskı olacak bir iş yapmamıştır, bundan sonra da yapmaz. Benim hayatım ortadadır. Şu anda anlaşılan servisler yapılıyor. Camiadan mı servis ediliyor, başkaları mı servis ediyor? Onu da bilmiyorum. Ama kim ne servis yaparsa yapsın biz ortadayız, bizim yaptıklarımız" şeklinde konuştu.

    Adana savcısı da fezleke hazırlamış

    Bozdağ, fezlekelere ilişkin başka bir soruya da "İki tane savcımız böyle bir tutanak tutmuşlar. Birisi de İzmir" karşılığını verdi. "İzmir ve Adana mı?" sorusuna Bozdağ, "evet" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow