hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanı Bozdağ, avukatlara sınnırlama getiren yasa teklifini değerlendirdi

    Adalet Bakanı Bozdağ, avukatlara sınnırlama getiren yasa teklifini değerlendirdi
    expand

    Müdafinin yani avukatların, müvekkillerine yönelik suçlamaların bulunduğu, soruşturma dosyasını incelemelerine kısıtlama getiren bir yasa teklifi AK Parti tarafından Meclis'e sunuldu. Bu teklife ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, soruşturmaların gizli olması gerektiğini söyleyerek, "Yoksa iki ay önce kaldırdığımız şeyi niye geri getirelim? Ben o zaman bu düzenlemeyi kaldırırken müdafaa ettim. Şimdi benim için bunu tekrar getirmek o kadar da kolay bir şey değil. Ama getirmeliyiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" AK Parti’li Ramazan Can'ın imzasıyla önceki gün TBMM Başkanlığına sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasa tasarısına eklenmek istenen ancak başarılamayınca yasa teklifi olarak gelen düzenleme ile, müdafinin; dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilecek. Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında ise bu hüküm uygulanmayacak.

    Bu teklif Meclis'te Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soruldu. Gazetecilerin bu yasa teklifi konusundaki sorularını yanıtlayan Bozdağ, soruşturmaların; kişilerin lekelenmeme hakkını korumak, masumiyet ilkesine riayet etmek, delilleri sağlıklı bir şekilde toplamak, maddi gerçekleri ortaya çıkarmak ve gerçek faillere ulaşabilmek için gizli olması gerektiğini ifade etti.

    Daha önce yaptıkları bir düzenlemeyle, müdafinin kendisi ile ilgili dosyayı incelemesi konusunda sınırları kaldırdıklarını anımsatan Bozdağ, ancak bu sınırlamaların kaldırılmasının ardından, soruşturmanın gizliliği ile ilgili sıkıntılar yaşanmaya başladığını kaydetti.

    Aslında, kişilerin ifadeye çağrılıncaya kadar olan zaman diliminde bu gizliliğin korunması gerektiğine işaret eden Bozdağ, "Hakkında soruşturma açılan kişi, ifadeye çağrıldıktan sonra avukat tutar, müdafi olur. Ondan sonra zaten avukatlar dosyayı inceler, belgeleri alır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak mevcut uygulamada, kişinin, ifadeye çağrılmadan önce, kendisi ile ilgili bir soruşturma olup olmadığını ve soruşturmanın safhalarını öğrenebildiğini belirten Bozdağ, bu yüzden artık soruşturmaların sağlıklı yürütülemediğini söyledi. Bozdağ, şöyle devam etti:

    "Kişi 'Benimle ilgili soruşturma var mı yok mu?' diye dilekçe veriyor ve varsa bu soruşturma ile ilgili evrakı talep ediyor. Bazı savcılar bunu veriyor bazıları vermiyor. Bana göre verilmemesi lazım. Çünkü ana ilke, soruşturmanın gizliliğidir. Ama mevcut uygulamada kişi dosyanın her aşamasına ulaşabiliyor. Bizim burada yaptığımız yeni bir şey getirmek değil. Türkiye'nin yıllardır uyguladığı sonra bizim de değiştirdiğimiz bir düzenlemeyi tekrar geri getirmek. Çünkü soruşturmalar sağlıklı yürümüyor. O zaman değiştirdik ki kişiler dosyalarını görebilsinler, haklarındaki suçlamaları bilsinler diye. Ama şimdi özellikle suç konusunda maharetli olanlar, suçu alışkanlık haline getirenler, avukatları vasıtasıyla, 'Benim hakkımda soruşturma var mı yok mu?' diye bunları öğrenebiliyor. Suç şebekelerinin avukatları diyor ki 'Müvekkilimle ilgili bir soruşturma yürütülüyor mu?' Sonra dosyada ne var ne yok alıyor ve delillerden hiçbir şey kalmıyor. Sonra siz bu uyuşturucu şebekesiyle mücadele edemiyorsunuz, suçüstü yapamıyorsunuz. Çünkü senin bildiğini o da biliyor. Esasında bana sorarsanız şu anda da savcıların bunu vermemesi lazım. Çünkü suçu alışkanlık haline getirmiş kişilerle ilgili soruşturmaların sağlıklı yürütülmesinde gerçekten problem yaşanıyor. Yoksa iki ay önce kaldırdığımız şeyi niye geri getirelim? Ben o zaman bu düzenlemeyi kaldırırken bunu müdafaa ettim. Şimdi benim için bunu tekrar getirmek o kadar da kolay bir şey değil. Ama getirmeliyiz. Görüyoruz işte bonzai çıkmış, başka şeyler çıkmış. Uyuşturucuyla, kaçakçılıkla, fuhuşla ve organize işlenen pek çok suçla mücadele edebilmemiz için bu değişikliği yapmamız gerekiyor. Yoksa, 'Falan konuda iş yapacaklar da onun için yapacaklar da...' Bunları söyleyenler çıkabilir. Bizim yaptığımız her şeyi çarpıtmakta mahir olan çevreler olduğu için bunu da çarpıtacaklar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ, söz konusu teklifin komisyon aşamasında, kişilerin kendi ifadeleri alındığı sırada dosyanın muhteviyatını öğrenmesini, hiçbir şeyin ona gizli kalmamasını sağlayacak değişikliklerin de yapılabileceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow