hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Adrasan Koyu imara açılmayacak"

    Adrasan Koyu imara açılmayacak
    expand

    Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Adrasan Koyu'nda yanan alanların imar veya yerleşime açılmasının mümkün olmadığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orman Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Adrasan Koyu'ndaki orman yangınının 28 Haziran Cumartesi günü saat 13.32'de başladığı belirtildi.

    Açıklamada, yangına A121 kodlu arazözle 12 dakika sonra saat 13.44'te karadan, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğünde konuşlu yangın söndürme helikopteri ile de 18 dakika içinde saat 13.50'de havadan müdahale edildiği kaydedildi.

    Yangının büyüme riski taşıması, turizm tesisleri ve yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle Denizli, Fethiye, Manavgat ve Düzlerçamı'nda konuşlu helikopterlere de "kalk" emri verildiği vurgulanan açıklamaya, şöyle devam edildi:

    "Adrasan orman yangınında 30 teknik eleman, 250 yangın işçisi, 23 arazöz, 11 su ikmal aracı, 5 dozer, 5 yer ekibi, 5 söndürme helikopteri ve bir idare helikopteri ile 2 amfibik uçak görev yapmıştır. Başlangıçta güney batıdan saatte 30-60 kilometre hızla esen rüzgar, yangının hızlı ilerlemesine neden olmuştur. Saat 16.00 civarında yangın kontrol altına alınmak üzereyken rüzgarın yön değiştirerek kuzeyden saatte 30-60 kilometre hızla esmeye başlaması nedeniyle bütün kuvvetler yerleşim yerine kaydırılmıştır. Araçlarımız, ormanlık alandaki yangının yanı sıra yerleşim yerlerindeki yangına da müdahalede bulunmuştur. Böylece vatandaşlarımızın daha fazla zarar görmeleri önlenmiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Büyük bir felaketin önüne geçildi"

    Hava ekiplerinin yangın söndürme çalışmalarına havanın kararması sonucu ara verdiği, ekiplerin canları pahasına çalışmalarına karadan sabah saatlerine kadar devam ettiği belirtilen açıklamada, "Teşkilatımız çalışanlarının canı pahasına yangınla mücadele çalışmaları neticesinde zarar 120 hektar alan ile sınırlı tutulmuş, bölgede 10 bin hektarlık orman, yangından korunarak, büyük bir felaketin önüne geçilmiştir" ifadesi kullanıldı.

    Hava araçlarının hem zamanı ve gücünü iyi kullanma hem de emniyet açısından suyu en uygun yerden almak zorunda olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Haberlerde yer alan, yangın söndürme araçlarının bekletildiği ve yerleşim yerlerine müdahale etmediği ifadesi kesinlikle gerçek dışıdır" ifadelerine yer verildi.

    Arazözler ve çalışanların yangını söndürmek için her türlü gayreti gösterdiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yanan alanların imara veya yerleşime açılacağı iddialarıyla ilgili olarak Anayasamızın 169. maddesinde, 'Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir' hükmü yer almaktadır. Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması gerek Anayasamızda yer alan hükümler gerekse 6831 sayılı Orman Kanunu ilgili maddeleri gereğince mümkün değildir. Basında ve kamuoyunda yer alan bu endişeler yersiz olup, Bakanlığımızca yanan alanların başka bir gaye ile kullanılmasına kesinlikle
    müsaade edilmemektedir."

    Yanan alanda gerekli çalışmalara en kısa zamanda başlanacağı bildirilen açıklamada, sahada yapılacak rehabilitasyon işlemlerinin ardından ağaçlandırmanın bir yıl içinde başlayacağı bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow