hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti, kadına yönelik şiddetin araştırılmasını istedi

    AK Parti, kadına yönelik şiddetin araştırılmasını istedi
    expand

    AK Parti, kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik yürütülen hizmetlerin, uygulamaların değerlendirilmesi, eksikliklerinin tespit edilmesi, tespitler doğrultusunda çözüm önerilerin ve önceliklerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırılması açılmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti, kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik yürütülen hizmetlerin uygulamaların değerlendirilmesi, eksikliklerinin tespit edilmesi, tespitler doğrultusunda çözüm önerilerin ve önceliklerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırılması açılmasını istedi. AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi: "Şiddet, dünyanın neresinde olursa olsun, insanların temel hak ve özgürlüklerini kullanmasında önemli bir engel teşkil eden ağır bir insan hakkı ihlalidir. Özellikle kadına karşı fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik olarak kendini gösterebilen şiddet, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunu olduğu gibi Türkiye'nin de en güncel sorunlarından biridir.

    Ülkemizde kadınların toplumu ileriye götüren sosyal dinamiğin temel kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle şimdiye dek birçok somut politika ve düzenleme hayata geçirilmiştir. 2005 yılında hazırlanan Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, kadının mağdur olduğu birçok suç, topluma karşı işlenen suçlar kapsamından çıkarılıp, kişilere karşı işlenen suçlar kapsamına alınarak, cezaları ağırlaştırılmıştır.

    Ayrıca, töre cinayetleri faillerinin kanunda öngörülen en ağır ceza olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması hükmü getirilmiştir. Töre ve namus cinayetleri ile kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla 2005 yılında kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nda önemli çalışmalara imza atılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine buna paralel olarak 'Çocuk ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler' konulu Başbakanlık Genelgesi yürürlüğe girmiştir.

    24 Kasım 2011 tarihinde İstanbul'da imzalanan, alanında ilk ve bağlayıcı olma özelliğine sahip 'Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke Türkiye'dir.

    Yine, 8 Mart 2012 tarihinde, 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' TBMM'de kabul edilmiştir. Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, gerekli uzman personelin görev yaptığı, şiddetin önlenmesi ve koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve hizmetlerin verildiği, çalışmalarını 24 saat esasına göre yürüten şiddet önleme ve izleme merkezleri kurulmuştur. 2012 yılında ise 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)' yürürlüğe girmiştir.

    Bu konuda birçok yasal düzenleme yapılmış ve önlemler alınmış olmasına rağmen şiddet olgusu halen toplumun kanayan bir yarası olarak varlığını devam ettirmekte olup kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin azalması noktasında hala istenen seviyeye gelinememiş olmasının nedenlerinin araştırılması ihtiyacı doğmuştur. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'li Figen Yüksekdağ'dan Erdoğan'a eleştiri

    Kızıltepe'de mısır tarlasında yakılmış iki erkek cesedi bulundu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow