hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'den olağanüstü kongre kararı

    AK Partiden olağanüstü kongre kararı
    expand

    AK Parti MKYK Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik 27 Ağustos'ta olağanüstü kongreye gidileceğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sona erdi.

    Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, parti genel merkezindeki toplantı, 4,5 saat sürdü.

    Toplantıda, Erdoğan'ın, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla 27 Ağustos'ta genel başkan seçimi için olağanüstü kongre yapılması kararı alındı.

    Komünist belediyede oylar kime gitti?

    Çelik'ten açıklama

    Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, AK Parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı devam ederken, basın toplantısı düzenledi.

    Akıllara zarar haberler!

    Cumhurbaşkanı seçiminin hayırlı olmasını dileyen Çelik, "Halkımız büyük bir olgunlukla sandığa gitti vatandaşlık görevini yerine getirdi, oyunu kullandı ve iradesini ortaya koydu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçime katılımın daha yüksek olmasını istediklerini dile getiren Çelik, katılımın düşük kalmasının birçok sebebi bulunduğunu ancak en önemli sebebin ağustos ayının rehavet ve tatil ayı olması olduğunu söyledi. Çelik, "Öyle veya böyle yüzde 74'e yakın, 73 küsur katılım oranı Avrupa'da yapılan seçimlerin hemen hemen hepsinden daha yüksek bir katılım oranıdır. Biz tabii yüzde 89-90 küsurluk katılım oranlarına alıştığımız için bu biraz bize düşük geliyor ama yüzde 70'in üzerinde bir katılım demokrasilerde aslında normal bir katılım olarak kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

    "28 Ağustos'a kadar..."

    Seçim sonuçlarının dün netleştiğini söyleyen Çelik, sonuçların iktidar, muhalefet ve halk açısından güzelliklere vesile olmasını dilediğini söyledi.

    "Sayın Başbakanımız halkımız tarafından seçilmiştir" ifadesini kullanan Çelik, "Sayın Başbakan, mazbatasını almadan, yemin etmeden fiilen cumhurbaşkanı değildir. Şu anda Türkiye'nin fiilen bir cumhurbaşkanı vardır, görevinin başındadır. Sayın Abdullah Gül 11. cumhurbaşkanımız görevine devam etmektedir. 28 Ağustos'a kadar da yani Sayın Başbakanımıza bu görevi devredinceye kadar da bu görevine devam edecektir" şeklinde konuştu.

    "Hem başbakan hem genel başkan olacak"

    "Sayın Başbakanımız seçildiğine göre, Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Bey'den devralacağına göre, 28'inde Sayın Abdullah Gül Bey'in görev süresi sona erecek, bizim yeni bir genel başkanla, başbakanla yola devam etmemiz gerekiyor" diyen Çelik, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Daha önce Sayın Başbakan da, biz sözcüler de defalarca açıkladık; seçilecek olan kişi hem başbakan hem genel başkan olacak. Yani genel başkan ayrı başbakan ayrı olmayacak. Hatırlarsanız, 2002'de Sayın Başbakanımız seçime sokulmadığı için, milletvekili seçimindeki o yolu kesildiği için genel başkanlığı Sayın Abdullah Gül Bey 58. Hükümeti kurdu. O bir zaruretten kaynaklandı. Bugün böyle bir zaruret yok."

    Erdoğan'ın görevi ne zaman sona erecek?

    Çelik, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı ve genel başkanlığının ne zaman sona ereceğine ilişkin de şunları söyledi: "28 Ağustos'ta TBMM'de kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra bu görevi sona erecek. Göreve başlama esastır. İki tane cumhurbaşkanı bir arada olmaz. Şu anda Türkiye'de fiili cumhurbaşkanı vardır. Ama halkın seçtiği cumhurbaşkanı şu anda vardır. ABD'de bildiğiniz gibi yeni başkan seçilir, eski başkanın, yeni başkan göreve başlayıncaya kadar geçirdiği süreye topal ördek denilir. Burada bu süre kaç gündür? Topu topu 18 gündür. Bu süre içinde mevcut cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığının kendisine verdiği bütün yetkileri kullanır. Ama Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığının hiçbir yetkisini kullanamaz. Şu anda seçilmiş olmasına rağmen resmen göreve başlamadığı için, mazbatasını almadığı için böyle bir yetkiyi kullanamaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Büyük kongre 27 Ağustos Çarşamba günü"

    "Bizim partimizin hukukçu kurmayları ve üniversitelerdeki birçok hocayla yapılan görüşmeler sonucunda böyle bir karara varılmıştır" diyen Çelik, "Dolayısıyla önümüzdeki süreçte AK Parti'nin genel başkanı, dolayısıyla başbakan olacak şahsı belirlemek üzere yapacağımız kongreye sayın başbakanımızın başbakanlığında ve genel başkanlığında gideceğiz. Bu tarih belirlenmiştir. Bu tarih 27 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00'dur. AK Parti'nin tek bir maddeyle, tek maddeli gündemle yapacağı olağanüstü büyük kongre, 27 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00'da toplanacaktır. Teknik bir tarafı var, çoğunluk sağlanamazsa bir gün sonra ama böyle bir şeyi ihtimal dahilinde görmüyoruz. Biz bunu ayın 27'sinde bir
    araya geleceğiz ve bitireceğiz" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Başbakan'ın gitmesiyle alakalı"

    AK Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti olağanüstü kongre tarihine ilişkin, "Bu tarih Sayın Gül'ün gelmesiyle ilgili değil Başbakanın gitmesiyle ilgilidir." dedi.

    Recep Tayyip Erdoğan'ın hayat öyküsü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow