hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AKP ve CHP'lilerin Çanakkale topu polemiği!

    AKP ve CHPlilerin Çanakkale topu polemiği
    expand

    Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda sergilenen Çanakkale Savaşları'ndan kalma savaş topu, CHP ve AK Partililer arasında polemiğe neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Partili Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, tarihi topun meydanda durmasından rahatsızlık duyduğunu belirten CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı özür dilemeye davet etti. Geçtiğimiz hafta 200'e yakın kadının 7 metreye 4 metre ebadındaki dantel örtüyle Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki savaş topunu örtmelerine AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir tepki gösterdi. Kaşdemir, dantel örgü ile topun üzerini örten kadınlara destek veren ve Çanakkale Savaşları'ndan kalma topun meydanda bulunmasından rahatsız olduklarını belirten Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökkan'ı da özür dilemeye davet etti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1 hafta önce yaptığı açıklamada "Tam kent girişinde gelenleri top ile karşılamış oluyoruz. Bu topu koyanların bizimle alakası yok. Ama kaldırılması talebimiz vardı. Sonuç olarak kaldıramadık, en azından üstünü barış örtüsü ile örtüyoruz. Kadınlarımız el emeği dantel örgüleri bir araya getirdiler, örtü yaptılar. O örtüyü de savaş simgesi olan topun üzerini örtüyorlar. Bizim kadınlarımızın da hep savundukları barış. Artık savaştan, silahtan, toptan, tüfekten bıkkınlık geldi bu topluma. En azından ayıbımızı kadınların el emeği ile örtüyoruz. Çünkü savaşlarda en büyük eziyeti gören kadınlar. Artık, 'Barış olsun' diyorlar. Artık savaşları sembolize eden objelerle kentimiz anılmasın istiyor kadınlar. Gerçekten analık duygularını bir kez daha barış noktasında ortaya koydular" ifadelerine yer vermişti. 

    'BU TOPLARDAN ASLA UTANMIYORUZ'

    Başkan Gökhan'ın açıklamaları üzerine AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir'de tarihi topun önünde bir basın açıklaması yaparak Gökhan'ın bu söylemleri nedeni ile özür dilemesi gerektiğini söyledi. Kaşdemir, "Bir defa bu toplar saldırı amaçlı kullanılmamıştır. Bu toplar bu vatanı savunmak için kullanılmıştır. Çanakkale Savaşları'nda Mehmetçik burada canlarını feda ederken gazilerimiz vatanı savunurken hiçbir zaman saldırgan tutumu benimsememişlerdir. Tabi ki savaş günleri geride kaldı. Biz millet olarak savaşın en şiddetli olduğu anlarda bile barışı çıkartabilmişiz. Bir Mehmetçiğin yaralı bir düşman askerine yardım ettiğini de biliyoruz. Fakat hep şunu ifade ettik biz asla geçmişimizde utanılacak bir şey yapmadık. Bunun için bu vatanı savunmak için kurulan bu toplardan asla utanmıyoruz. Tam tersine bu milli ruhun bugün olduğu gibi yarınlara aktarılmasını da istiyoruz ve bu yönde çalışıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çanakkale Belediye Başkanının görevleri arasında topun yerini değiştirmek gibi bir görevi olmadığını kaydeden Kaşdemir, "Çanakkale Belediye Başkanı öncelikli olarak Çanakkale'ye hizmet etsin. Gelibolu yarımadasında bulunan milli ruhu bu tarafa getirecek işler yapsın. Utanılması gereken o kahraman ecdadın üzerini örtmeye çalışanlardır. Acaba belediye başkanının öncülük ettiği grup CHP kurumsal kimlik görüşünü yansıtıyor mu? Biz bu konuda başta CHP İl Başkanı olmak üzere yetkililerinden açıklama bekliyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow