hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aleviler, Uğur Kurt'un öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi
    expand

    Alevi kurumları, Okmeydanı'nda Berkin Elvan anması düzenleyen liselilere müdahale eden polisin havaya ateş açtığı sırada cemevinde bir cenazeye katılan Uğur Kurt'un vurularak ölmesine tepki olarak yürüyüşler düzenledi. İstanbul'daki protestonun yanı sıra, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Antalya, Kahramanmaraş, Adana ve Kayseri'de de protestolar gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Adaletsizliğe ve vicdansızlığa yeter artık! Meydanlara çıkıyoruz" çağrısıyla Şişli Meydanı'nda saat 13.00'de toplanan binlerce kişi, "Üzüntümüz öfkemizin tohumudur", "Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter", "Katliamın faili devlettir, katiller halka hesap verecek" yazılı pankartlar taşıdı.

    Buradan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçen protestocular, "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı.

    Osmanbey Ramada Otel önüne kadar yürüyen topluluk burada polisin barikatıyla karşılaştı. Daha fazla ilerlemesine izin verilmeyen grup burada basın açıklaması yaptı. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşları adına okuduğu basın bildirisine, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenleri anarak başladı.

    "Uğur Kurt canımızın katledilmesi bilinçli ve kabul edilemezdir"

    Demokrasi, barış ve eşit yurttaşlık isteyen toplumun vicdanına seslendiklerini belirten Demir, "Birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet
    ediyoruz. Gençlerin öldürülmesine, inanç ve ifade özgürlüğüne müdahaleye, baskılara 'yeter artık' demek için bir araya geldik" dedi. Demir, konuşmasında şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cemevlerindeki ibadethanelerimiz ve cenaze erkanlarımız bilinçli bir projeyle engellenmeye çalışılmaktadır. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerine yönelik polis şiddeti artırılmakta, Aleviler için yaşam zorlaştırılmaktadır. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkarılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe 'Yeter artık' diyoruz. Okmeydanı Cemevi'nde cenaze erkanı hazırlıkları sırasında Uğur Kurt canımızın katledilmesi bilinçli ve kabul edilemezdir. Gezi süreciyle başlayan toplumsal karşı duruş bu adaletsizliğe karşı ortak bir haykırıştır. Gezi sürecinde kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olması tesadüf olamaz. Bu katliamların ardında sistemin ve devletin olduğunu biliyoruz. Katledilen canlarımızın failleri bulunmalı ve yargı önüne çıkartılmalıdır. İbadethanemiz olan Cemevlerimize ve canlarımıza yapılan bu saldırıların failleri Aleviler tarafından bilinmektedir. Aleviler bu oyunların farkındadır. Uyarıyoruz, Aleviler bu ülkenin barışı ve huzuru için vardır. Aleviler eşit yurttaşlık istemektedir. Aleviler ortak vatanda kardeşçe barış içersinde birarada yaşama koşullarının geliştirilmesini istemektedir. Mevcut iktidar cinayet işliyor, bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden başbakanın ağzından söylüyor, 'Polisler nasıl tahammül ediyor, bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım' diyor. Bu söylem aslında eli silahlı polislere ateş emridir. ' Ölen ölmüş geçmiştir' söylemiyle 'Unutun' demek istiyor. İktidarı uyarıyoruz elinizi Alevilerin üzerinden çekin. Alevilerin örgütlü gücü, AKP sisteminin, tüm karanlık çabalarını durduracak güçtedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    "Nuri Bilge Ceylan'ı selamlıyoruz"

    Demir, Altın Palmiye ödülünü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın konuşmasına dikkat çekerek, "Adaletsizliğe ve vicdansızlığa karşı 'Yeter artık' diyen sesler yükselmeye başladı. Bu ses dün Almanya'nın Köln kentinde yükseldi. Yüzbinler başbakana 'Sen demokrat değilsin' diye haykırdı. Bir başka ses Fransa'nın Cannes şehrinde yükseldi. O tek kişiydi. Ama milyonların, bizlerin yüreğine su serpti. Cannes'teki en büyük ödülü Gezi direnişi sürecinde öldürülen gençlere ve Soma'da yitirdiğimiz canlara adayan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı selamlıyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamanın ardından binlerce protestocu Şişli Meydanı'na yürüdü ve eylem burada sonlandırıldı.

    Yürüyüş nedeniyle Şişli Meydanı'na ve Pangaltı'ya çıkan yollar güvenlik önlemleri kapsamında araç trafiğine kapatıldı.

    Yürüyüşe, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Özgür Demokratik Alevi Derneği, Gazi Cem Vakfı ve bunlara bağlı çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi ve üyesi katıldı.

    Ankara'da Güvenpark'ta toplanıldı

    Alevi dernekleri ve sivil toplum örgütleri Uğur Kurt'un ölümünü protesto için Ankara'da da Güvenpark'ta biraraya geldi. Basın açıklaması yapılan protestoda bir süre oturma eylemi yapıldı. Yapılan açıklamada, "Polis şiddeti ve kurşunları sonucunda Uğur Kurt öldürüldü. Alevi düşmanlığı cemevlerine kadar uzandı. Bu gidişat kabul edilemez. Yeter artık diyoruz. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerine yönelik polis şiddeti arttırılmakta, Aleviler için yaşam koşulları zorlaştırılmaktadır. Bu adaletsizliğe yeter diyoruz" denildi. Protestoya CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, sanatçı Ferhat Tunç da katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    İzmir'de yürüyüş: "Mavi Marmara'da dünyayı ayağa kaldıranlar Madımak'ta anneleri copladılar"

    İzmir'de de Alevi Bektaşi Federasyonu öncesinde Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan yaklaşık bin kişi, Talatpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Eylemde, Soma'daki maden kazasında ölen 301 işçi ile Gezi Parkı olayları sırasında ölenlerin isimleri okundu ve "burada" diye bağırıldı. Eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, "Hoşgörü anlayışımızdan dolayı sürekli incindik. Bu sadece Aleviler için değil mazlum olanlar tüm insanlar için böyle. Soma'da, Gezi'de ve Hatay'da kaybettiklerimizi Başbakan gibi ötekileştirmeden, kimliği, inancı ne olursa olsun hepsini rahmetle anıyor ve önünde saygı ile eğiliyorum. Hesap verecek devlet, katliam yapmaz. Katil devletten hesap sorulacaktır. Biz Mısır'da ölenlere ağlanmasın demiyoruz. Biz de o insanlara, Filistin'e gözyaşı döküyoruz. Ama Mavi Marmara'da dünyayı ayağa kaldıranlar, Madımak'ta karanfil koyan annelerimizi copladılar. Bunların fıtratında bu var" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini sevmediğini söyleyen Selahattin Özel, "Kendisi gibi düşünmeyenleri, inanmayanları sevmiyor. Biz sonucu gördük ki Aleviler'den nefret ediyor. Alevi dendiği zaman tüyleri diken diken oluyor. Başbakan bilerek tuzak kuruyor. İnşallah diyorum ki önümüzdeki süreçte bir araya geliriz. At nasıl asil çıktı, üstünden onu attıysa bizde bu ülkenin başından, bir araya gelerek onu indireceğiz" diye konuştu.

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Diyarbakır'da polis yürüyüşü önlemeye çalıştı

    Diyarbakır'da da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce düzenlenen yürüyüşe polis izin vermeyince gerginlik çıktı. Yapılan görüşmeler sonrasında yürüyüşe izin verildi. Ofis semtinden başlayacak yürüyüşe izin verilmeyince, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman ile polis müdürü arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Koluman, "Okmeydanı'nda 2 Alevi katledildi. Onları anmak için yürüyüş yapmakta ısrarlıyız" dedi. Bunun üzerine Emniyet Müdürü Akın Karatay, Dernek Başkanı'na, "Kim katletti?" diye sordu. Koluman'ın, "Sizin meslektaşlarınız katletti" demesi üzerine polis müdürü "Avukat bey yargısız infaz yapıyorsunuz" karşılığını verdi.

    Yapılan görüşmelerin ardından polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini ses yayın aracından kalabalığa duyurdu. Bunun üzerine grup yürüyüşe geçince, çevik kuvvet tarafından önleri kesildi. Grubun yürüyüşte ısrar etmesi üzerine kısa süren bir arbede yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından çevik kuvvet ekipleri kalabalığın etrafını sararak, güvenlik kordonu oluşturdu. Bu sırada toplanan kalabalık sık sık, "Polis simit sat onuruna sahip çık" sloganı attı. Yapılan görüşmelerin ardından grubun Koşuyolu Parkı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmasına izin verildi. Yürüyüş sırasında sık sık Türkçe ve Kürtçe olarak "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil devlet hesap verecek" sloganı atıldı.

    "Gezi'de katledilenlerin hepsinin Alevi olması tesadüf değil"

    Grubun yürüyerek Koşuyolu Parkı'na gelmesinin ardından 20 sivil toplum örgütü ve siyasi parti adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman tarafından bir açıklama yapıldı. Okmeydanı Cemevi'ne yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu söyleyen Koluman, "Bu saldırı Aleviler'in ibadethanesi olan cemevlerine tahammülsüzlük ve saygısızlıktır. Cenaze hazırlıkları sırasında Uğur Kurt canımızın katledilmesi bilinçlidir. Gezi başkaldırısı sırasında kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olması tesadüf değildir. Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Aleviler, bu ülkenin barışı ve huzuru için vardır. Aleviler ortak vatan, kardeşçe bir yaşam istemektedir. Hükümeti ve sistemi uyarıyoruz. Elinizi Aleviler'in üstünden çekin" dedi.

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Antalya'da yürüyüş

    Okmeydanı'nda 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar, Antalya'da ise Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından Kazım Özalp Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Hükümeti eleştiren sloganlarla tamamlanan yürüyüşün sonunda, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube Başkanı Tufan Eroğlu, "Aleviler bu ülkede öldürülür" başlıklı bildiriyi okudu. Gezi Parkı olaylarında ve sonrasında hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamının Alevi olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Dün Berkin'imizi hakka uğurladık, bugün Uğur'umuzu. Yarın önümüzde kimin cenazesinin bulunacağını ise kimse bilmiyor" dedi. Eroğlu, basın açıklamasında şunları söyledi:

    "Bugün herkesin Alevi olma günü değil. Hiç kimse Alevi olmasın ama herkes aynaya baksın ve en başta bu kanlı iktidarın arkasına güç yığanlar siz aynaya bakın. Siz muktedir Sünniliğinizle devlete ve hükümete terk ettiğiniz dininizle yüzleşmedikçe muktedirler sizin adınıza öldürmeye devam edecek. Siz bir günlüğüne Alevi olarak değil, her günkü Sunniliğinizle sokağa çıkmadıkça sizden farklı olanlar öldürülmeye devam edecek. Bugün devletin camilerinden okunan her azan bizim için bir ölüm habercisine dönerken, herkes için karar vaktinin hızla yaklaştığını da ilan ediyor."

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Adana'da yürüyüş

    Adana'da da Uğur Kurt için Alevi Bektaşı Federasyonu'nun öncülüğünde Demokrasi Platformu üyeleri yürüdü.

    Atatürk Parkı'ndan başlayıp 5 Ocak Meydanı'nda son bulan yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı. "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" sloganları atılan eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Bölge Sorumlusu Mikdat Öztürk, "Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Aleviler bu ülkenin barışı huzuru için vardır" dedi.

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Kahramanmaraş'ta protesto

    Kahramanmaraş'taki Alevi derneklerinin temsilcileri de İl Özel İdaresi önünde öğle saatlerinde biraraya gelerek Uğur Kurt'un öldürülmesini protesto etti. "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları atan protestocular, Pir Sultan Abdal Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Salman Akdeniz'in basın açıklamasını okumasının ardından dağıldı.

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Kayseri'de protesto: "Başbakan ateşin üzerine benzinle gidiyor"

    Kayseri'de de Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı'nın öncülüğünde biraraya gelen dernek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Uğur Kurt'un öldürülmesini protesto etti. Gezi Parkı eylemleri sırasında ölenler için de saygı duruşu yapılan protestoda "Hızır Paşalar bizi yıldıramaz", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Eylemde konuşan Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin, Alevilerin cumhuriyet tarihi boyunca sistematik katliamlarla karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, "Devlete Osmanlı'dan miras kalan katliamcı tutum hala hoyratça devam etmektedir. Koçgiri'den başlayan Dersim, Maraş, Çorum, Malatya, Sivas, Gazi ile süregelen katliamlar serisi kitlesel olmasa da hedef gösterilerek ve gözetilerek devam etmektedir" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olaylar sonrasında yaptığı açıklamaları eleştiren Keskin, "Sayın Başbakan'ın sürekli ağzında gevelediği Alevi kelimesini ulu orta kullanması, hedef göstermesi çok tehlikelidir. Başbakan ateşin üzerine benzinle gidiyor. Ortadoğu'da tek mezhep kavgası yaşanmayan ülkenin Türkiye olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Biz bu ülkede ne mezhep ne de kimlik kavgası istiyoruz" diye konuştu.

    Aleviler, Uğur Kurtun öldürülmesini protesto için yürüyüşler düzenledi

    Tokat'ta protesto

    Tokat'ta da Pir Sultan Abdal Derneği üyesi bir grup Uğur Kurt'un başından vurularak öldürülmesini protesto etti.

    Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 30 kişi, "Katiller bir gün hesap verecek" sloganı attı. Yağmur altında yapılan eylemde basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan okudu. Uğur Kurt'un ölümünün kabul edilemez olduğunu söyleyen Erkan, "İbadethanemiz olan cemevlerimize ve canlarımıza yapılan bu saldırıların failleri Aleviler tarafından bilinmektedir. Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Uyarıyoruz, Aleviler bu ülkenin barışı, huzuru için vardır. Aleviler eşit yurttaşlık istemektedir. Devlet hükümet ise bölücülük, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden Başbakan'ın ağzından söylüyor. 'Polisler nasıl tahammül ediyor bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım' diyor. Bu söylem aslında eli silahlı polislere ateş emridir. Hükümeti uyarıyoruz, elinizi Alevilerin üzerinden çekiniz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow