hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amasya'daki yolsuzluk iddialarıyla ilgili çarpıcı detay

    Amasyadaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili çarpıcı detay
    expand

    Dün 31 kişinin gözaltına alındığı Amasya Şeker Fabrikası yolsuzluğu iddialarıyla ilgili olarak ilginç detaylar ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amasya Şeker Fabrikası'na dün sabah saatlerinde yolsuzluk iddiasıyla operasyonu yapıldı. Gözaltına alınan ve aralarında Genel Müdür , Genel Müdür Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kooperatif Başkanı ve yöneticilerinin de bulunduğu 31 kişi,  "Haksız kazanç sağlamak ve yolsuzluk yapmakla suçlandı.

    Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı AKP Merzifon İlçe eski Başkanı Metin Uysal'ın yaptığı fabrikayla ilgili olarak hazırlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi raporunda çok çarpıcı iddialar yer alıyor.  İddiaya göre 1.650.000 kg şeker bir firma ve bölgelere bedelsiz olarak verildiği belirtiliyor.

    Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, 1 hafta önce Amasya Organize ve Kaçakçılık Şube Müdür Aziz Batmaz'ın görevden alındığını belirterek hükümetin Amasya Şeker Fabrikasındaki yolsuzluk dosyasına müdahale ettiğini söyledi.


    Topal, "Yaklaşık 100.000 üyesi olan dolaylı olarak 500.000 kişiye hizmet veren ve Amasya, Tokat,  Çorum ve Samsun illerini de kapsayan Amasya Şeker Fabrikası, 15 yıla yakın bir süredir aynı yönetim kurulu üyeleri ve aynı zihniyet ile yönetilmekteydi.

    Kayseri’deki Şeker Fabrikasında çıkan yolsuzluk  soruşturmasından sonra bugün itibarı ile gözaltında bulunan dönemin Yönetim Kurulu Başkanı  Mahmut DEMİR Fabrika Yönetim Kurulu Başkanlığı, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanlığı ile tüm  görevlerinden bir süre sonra istifa etmiş, yerine şuan gözaltında bulunan dönemin AKP Merzifon İlçe Başkanı Metin UYSAL Yönetim Kurulu Başkanlığına atanmıştı. Bu atamanın ardından zaten AKP’nin dışardan yönettiği Amasya Şeker Fabrikası tamamen AKP’nin kontrolüne geçmiştir.

    Ağustos ayında  yeniden seçime giden Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifinde eski yönetim kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu bir yönetim yeniden seçilmiştir.

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi tarafından hazırlanan soruşturma metnindeki bazı vahim iddiaları öne çıkarırsak; 1.650.000 kg şeker bir firma ve bölgelere bedelsiz olarak verildiği tespit edilmiştir başka bir iddiada ise daha önce yapılan soruşturmada yaklaşık 55.000.000 kg küspe müfettişlerden gizlenmiş ancak daha sonra gelen müfettişlerin yaptıkları soruşturmada ortaya çıkmıştır. İnceleme sonunda 55.000.000 kg’ya yakın küspeyi fabrika içerisinden parçalar halinden  dışarı çıkarıldığı tespit edilmiştir. Başmüfettiş 7 sayfa ve 14 soruda yolsuzluğun bir kısmını ortaya çıkarmaya çalışmış ancak ben inanıyorum ki soruşturma derinleştirildiğinde ortaya çok daha büyük  yolsuzluklar çıkacaktır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow