hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'da 'Holokost' anması

    Ankarada Holokost anması
    expand

    Ankara'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katıldığı programla, 2'nci Dünya Savaşı'nda Holokost'ta katledilen Yahudileri anma programına katıldı. Burada konuşan TBMM Başkanı Çiçek, "Filistinlilerin hakları, hukukları, egemenlikleri ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmadığı sürece ne Ortadoğu'da barış olabilir ne de şikayet ettiğimiz hususları belli bir yerde tutmak mümkün olur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    27 Ocak Holokost, yani Yahudi soykırımı anma töreni bu sene ilk kez Ankara'da yapıldı.

    Bilkent Üniversitesi'nde Konser Salonu'nda düzenlenen 'Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma' programına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Uzer, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Ertan Tezgör, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve çok sayıda davetli katıldı.

    Burada davetlilere müzik dinletisi yapıldı.

    Holokost bu yıl ilk kez Ankara'da

    Anma programında konuşan TBMM Başkanı  Çiçek, Yahudilere karşı yapılan saldırıyı kınayanların maalesef o dönemde böyle bir vahşetin yaşanmasını engelleyemediğini belirterek, "Bundan herkesin ve her ülkenin kendince vicdani bir ders çıkarması ve bir daha böyle büyük insanlık trajedilerinin yaşanmaması için gayret göstermesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye o dönemde insanlık dışı muameleye elinden geldiğince karşı durmaya çalışmıştır. Ülkemiz, Almanya'dan gelen kişilere kapılarını açmış, Nazilerin tehdit ve dayatmalarına karşı direnmiştir" dedi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'de Holokost kurbanları anıldı

    Üzerinde durulması gereken bir konunun da Filistin - İsrail ihtilafı olduğunu belirten Çiçek, "Bu çözülmediği sürece, Filistinlilerin hakları, hukukları, egemenlikleri ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmadığı sürece ne Ortadoğu'da barış olabilir ne de şikayet ettiğimiz hususları belli bir yerde tutmak mümkün olur. Hele hele İsrail hükümetinin son zamanlarda Kudüs'ün statüsünü zorlayan, Müslümanların ilk mescidi olan Mescid-i Aksa'ya ve Kudüs'e yönelik saldırıları, saygısızca tutum ve davranışları maalesef bölgede kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Bizim bakımımızdan ise Mavi Marmara faciasının halen bir şekilde sonuçlanmaması, bir mutabakata varılamamış olması da kabul etmek gerekir ki Türkiye açısından üzerinde önemle durulması gereken bir husustur. Bir taraftan geçmişteki acıları hatırlarken, yaşadığımız bu acıları özellikle son Gazze saldırılarında 2 binden fazla masum çocuğun, kadının katledilmiş olmasını da kimse görmemezlikten gelemez. Fotoğrafı bütünüyle görmek ve çözüm bulunacaksa bütünlük içerisinde bütüncül bir çözüm arayışı içerisinde olmamız gerektiğini burada da ifade etmek istiyorum. Nefret söyleminin yaygınlaşması büyük bir tehlikedir" diye konuştu.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmaların ardından Holokost kurbanları anısına mum yakıldı. Mum yakmayı Çiçek katılmayarak sadece izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow