hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'daki Hopa olayları davasında beraat kararı

    Ankaradaki Hopa olayları davasında beraat kararı
    expand

    Hopa'da 31 Mayıs 2011'de çıkan olaylar üzerine Ankara'da düzenlenen gösteriler nedeniyle hakkında dava açılan 37 kişinin, "terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan beraatlarına karar verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 14'ü polis memuru 15 müşteki ile bazı sanık ve müşteki avukatları katıldı.

    Müştekilerden 10'u sanıklardan şikayetçi olmadıklarını, 5'i ise şikayetçi olduklarını bildirdikten sonra Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

    Özgür, "31 Mayıs 2011'de Hopa'da AK Parti seçim otobüsüne saldırılması sonucunda bir polis memurunun ağır yaralandığını, olaylara müdahale sırasında Metin Lokumcu'nun kalp krizi neticesinde vefat ettiğini" söyledi.

    Bu olay sonrasında çeşitli sendika, dernek ve terör örgütlerine yakın internet siteleri üzerinden aynı gün saat 18.00'de Ankara Sakarya Caddesi'nde başlayıp, AK Parti İl Başkanlığı önüne kadar yapılacak yürüyüşe ve basın açıklamasına katılım çağrıları yapıldığını anlatan Özgür, akşam toplanan grupların yürüyüşleri sırasında çeşitli flamaları taşıdıkları ve sloganlar attıklarını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Güvenlik güçlerince yapılan tüm uyarılara rağmen grup içerisindeki sanıkların, güvenlik görevlilerini doğrudan hedef alarak, taş ve sopalarla saldırmaya devam etmeleri üzerine, kolluk görevlilerinin gaz kullanarak müdahalede bulunduğunu" anlatan Özgür, grubun, Ziya Gökalp Caddesi ile Kızılay kavşağını trafiğe kapattığını, polis otolarına ve binalara zarar verdiğini, bazı polisleri yaraladıklarını kaydetti.

    Özgür, sanıkların, "suç konusu basın açıklaması ve toplantı çağrılarını KESK ve bağlı sendikalar, bazı odalar ve televizyon yayınlarından duyarak katıldıklarına ilişkin savunmalarını" hatırlattı ve sanıkların da
    toplanmalarına neden olan olayın arkasından, kısa zaman aralığında suça konu toplantının düzenlendiğine" dikkati çekti. Bunlar dikkate alındığında, "sanıkların bu toplantı ve eylemlere terör örgütlerinin çağrısıyla katıldıklarına dair her türlü şüpheden uzak, somut, inandırıcı ve kesin delil, tanık beyanı ve iletişim tespit tutanağı bulunmadığını" bildiren Özgür, bu nedenle sanıkların, "terör örgütü üyesi olmadıkları halde örgüt adına suç işlemek" suçundan beraatlerini istedi.

    Sanıklar hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan kamu davasının ise "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesi kapsamında kaldığını belirten Özgür, bu suçtan açılan kamu davasının ertelenmesini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savcı Özgür, sanıklara isnat edilen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnmek, mala zarar verme ve etkili eylem suçlarına bakma görevinin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine ait olmadığı gözetilerek, bu suçlar yönünden de görevsizlik kararı verilmesini istedi.

    Kararlar açıklandı

    Müşteki avukatlarının son beyanları, sanık avukatlarının ise esas hakkındaki savunmaları sorulduktan sonra mahkeme kararını açıkladı.

    Buna göre, sanıklar Ömür Çağdaş Ersoy, Ozan Gündoğdu, Kadir Aydoğan, Başak Eylül Şan, Mehmet Cem Çıplak, Pelin Bayram, Tayfun Yıldırım, Uğur Uzunpınar, Uğur Tuna, Hikmet Tanıl, Göksel Ilgın, Sevgi Sönmez, Soner Torlak, Ferat Konukcu, Can Kaya, Çağrı Yılmaz, Can Türkyılmaz, Hazal Kangal, Nuri Özçelik, Özge Aydın, Demet Yılan, Mahir Mansuroğlu, Zafer Algül, Ozan Sürer, Hamza Doruk Yıldırım, Özgür Atmaca, Cüneyt Çakır, Eda Dişkaya, Umut Tektürk, Dilşat Aktaş, Hasan Kulaksız, Tuncay Akkuş, Samet Uslu, Özbey Türk, Erdal Kozan, Önder Çataltepe ve İbrahim Kaya hakkında, atılı suçu işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle "silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan beraatlerine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı sanıklar hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan kamu davasının, "3. Yargı Paketi" kapsamında ertelenmesine hükmeden mahkeme, sanıklar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnmek, mala zarar verme ve etkili eylem suçlarından açılan kamu davasında ise görevsizlik kararı verilmek üzere ayırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow